Dalam wawancara eksklusif ini, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, Dr. P. Ramasamy telah dijulang tinggi melambung oleh stesyen televisyen India tersebut sebagai ‘The man fighting hate preacher in Malaysia’ (Lelaki yang melawan pendakwah kebencian di Malaysia).

Ketika diberi ucapan tahniah oleh Niranjan atas kemenangan besar pertama beliau ke atas Dr. Zakir Naik (“Congratulations on your first big victory on Zakir Naik”), Ramasamy dengan bangganya mendabik dada bahawa beliau telah melawan Zakir sejak Zakir mula-mula datang ke Malaysia pada 2015 lagi (“You know I have been fighting Zakir Naik for the past three years since he came in to the country in 2015.”).

Ketika ditanya oleh Niranjan sama ada beliau akan menekan Perdana Menteri Malaysia yang kononnya beliau pernah bercakap secara peribadi supaya Zakir dihantar balik ke India (“I know that you also have personally been talking to the Prime Minister in his office and the establishment, will you now push for Zakir Naik to be deported to India, is the Prime Minister open to that?”), Ramasamy dengan tegasnya menyatakan bahawa memang itu yang beliau mahukan (“I am not sure whether they will deport him or whether they want to take some other action or whether they are going to prosecute him here under the Malaysian law, but I think one thing is clear, my opinion is Zakir Naik should be extradited to India because India wants him to face charges, I am very clear on that.”).

Ketika diminta oleh Niranjan supaya beliau akan terus istiqamah di dalam melawan Zakir (“We hope that you will sustain this battle against Zakir Naik”), Ramasamy dengan yakinnya menyatakan bahawa beliau memang akan berbuat demikian kerana Zakir kononnya tidak layak hidup di Malaysia malah tidak layak hidup di mana-mana dunia bertamadun (“Yes, it is not just a battle against Zakir Naik alone, it is a battle against this trickster and fraudster coming into the country whipping up hatred and animosity among the races, he has no place in Malaysia, he has no place in any civilized world.”)

Bila Ramasamy secara terbuka berjanji kepada India bahawa beliau akan terus istiqamah di dalam melawan Zakir dan beliau akan berusaha memulangkan balik Zakir ke India maka logiklah beliau obses kepada Zakir.

Soalnya kini ialah wajarkah Ramasamy berjanji kepada India melalui stesyen televisyen India bahawa beliau akan terus istiqamah di dalam melawan Zakir dan beliau akan berusaha memulangkan balik Zakir ke India?

Tidakkah tindakan begini seolah-olah membenarkan dakwaan Zakir bahawa sekurang-kurangnya Ramasamy sendiri adalah lebih setia kepada India berbanding kepada Malaysia?

 

DR. KAMARUL ZAMAN YUSOFF
penganalisis politik

*Penafian: Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian Utusan.