Kegagalan itu merujuk bilangan kakitangan meletak jawatan selain tahap motivasi pekerja terbaik merosot. Kajian tersebut mendedahkan pekerja tidak berhenti kerana organisasi, sebaliknya gara-gara ketua jabatan atau bos mereka.

Malah kajian oleh Brown University juga mendapati sikap angkuh dan sombong pengurus adalah penyebab utama. Kebanyakan pengurus dilihat mengabaikan maklum balas serta tidak menghormati pandangan kakitangan lain selain bersikap tidak adil atau double standard.

Sebagai perbandingan, kajian Duke University pula mendapati pengurus yang merendah diri sentiasa menghasilkan impak lebih baik kepada sesebuah organisasi. Justeru, pihak pengurusan atasan perlu menghayati kata-kata Peter Drucker iaitu: “Jangan sekali-kali melantik atau memberi jawatan atau kedudukan kepemimpinan kepada mereka yang percaya tidak akan melakukan kesalahan.”

Pengurus sombong dan bongkak biasanya akan berasa tergugat serta beranggapan sesiapa sahaja yang dianggap tidak sehaluan dengan mereka boleh digantikan umpama sarung tangan. Inilah yang dikatakan sikap jahil dalam diri. Mereka mungkin terlupa bahawa pekerja baik tidak boleh ditukar ganti, sebaliknya hanya boleh ditukarkan.

Setiap kakitangan ada keunikan serta keistimewaan tersendiri dan apabila sekumpulan pekerja baik berhenti, syarikat akan kehilangan aset berharga. Hakikatnya pekerja setia dan baik bukanlah ‘barang dagangan atau komoditi’.

Sementara itu, rahsia kejayaan pengurus atau pemimpin yang baik adalah sentiasa mendapatkan orang yang lebih bijak daripada beliau sendiri. Kakitangan sebegini dilihat dapat membantu dalam apa jua urusan.

Ingatlah, kesombongan itu lebih buruk daripada kejahilan. Justeru, marilah kita berusaha menghargai satu sama lain serta berkongsi tenaga positif dalam meningkatkan motivasi ke arah visi dan misi seperti yang dihasratkan mana-mana organisasi.

AZIZI AHMAD
Segambut Luar, Kuala Lumpur