Rasuah, salah guna kuasa di JPN bahayakan negara

Rasuah, salah guna kuasa di JPN bahayakan negara

PENAMBAHBAIKAN sistem di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) perlu dilakukan dan memerlukan sokongan serta komitmen daripada semua pihak dalam mengekang budaya rasuah dan salah guna kuasa.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

MASALAH rasuah dan salah guna kuasa adalah isu serius yang menjadi budaya dalam pelbagai organisasi dan institusi termasuk di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Pendedahan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini mengenai isu yang berlaku di jabatan itu adalah tepat dan memerlukan tindakan segera semua pihak.

Rasuah dan salah guna kuasa dalam JPN amat berbahaya kerana integriti sistem pendaftaran yang terjejas akan membahayakan keselamatan negara dan merosakkan kepercayaan orang awam terhadap kerajaan dan institusi awam.

Untuk menangani masalah rasuah dan salah guna kuasa, langkah-langkah berikut boleh diambil:

1. Penambahbaikan sistem dan teknologi
Penggunaan teknologi dalam proses pendaftaran boleh membantu mengurangkan kebergantungan pada interaksi manusia dan mengurangkan peluang untuk penyelewengan. Sistem pengurusan data yang cekap dan terkini perlu dipertingkatkan bagi mengurangkan peluang penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW) sarankan diperkenalkan kad pengenalan baharu yang ada ciri- ciri keselamatan terkini memandangkan MyKad sedia ada sudah digunakan hampir 15 tahun dan mudah diceroboh.

2. Meningkatkan kesedaran dan latihan etika
Penting untuk memberikan latihan etika dan kesedaran kepada kakitangan JPN mengenai tanggungjawab mereka sebagai penjawat awam dan betapa pentingnya integriti dalam perkhidmatan awam. Ini boleh dilakukan melalui kursus, bengkel dan program pembangunan profesional.

3. Memperkuatkan prosedur pengurusan dan ketelusan
Sistem pengurusan kukuh dan prosedur ketelusan yang jelas perlu dikuatkuasakan termasuk pemeriksaan dalaman, audit dan penilaian prestasi bagi memastikan tindakan rasuah dan salah guna kuasa dapat dikesan dan diberikan tindakan segera.

4. Mewujudkan mekanisme aduan dan perlindungan pelapor
Perlu ada saluran aduan yang selamat dan boleh dipercayai bagi kakitangan dan orang awam melaporkan sebarang penyelewengan atau tindakan rasuah. Pelapor perlu dilindungi agar mereka tidak terdedah kepada sebarang gangguan atau tindakan balas negatif.

5. Penguatkuasaan undang-undang dan hukuman tegas
Hukuman tegas bagi kesalahan rasuah dan salah guna kuasa adalah penting untuk memastikan keadilan dan pencegahan jenayah ini. Penegakan undang-undang haruslah telus, adil dan bebas daripada campur tangan politik.

6. Membina budaya integriti
Penting untuk membina budaya integriti yang kukuh melalui kempen komunikasi, pendidikan moral dan etika mahupun contoh teladan daripada pengurusan dan pemimpin JPN.

Langkah-langkah ini perlu dilaksanakan secara menyeluruh dan berterusan serta memerlukan sokongan dan komitmen daripada semua pihak terlibat untuk memastikan pencegahan rasuah dan salah guna kuasa menjadi keutamaan utama.-UTUSAN

JAIS ABDUL KARIM
Presiden Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW)

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN