Lepasan SPM enggan sambung belajar

Lepasan SPM enggan sambung belajar : Tak tahu manfaat sambung belajar

PELAJAR lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) perlu diberi pendedahan tentang kebaikan menyambung pengajian di peringkat tinggi.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

DI tengah-tengah pesatnya perkembangan ekonomi dan keperluan pasaran tenaga kerja yang semakin kompleks, terdapat isu semakin mendesak perlu kita tangani bersama, iaitu lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak berminat melanjutkan pendidikan ke peringkat tinggi.

Fenomena ini mempunyai implikasi serius terhadap perkembangan individu dan negara serta potensi pembaziran bakat dan kebolehan sumber manusia. Untuk itu, langkah-langkah konkrit diperlukan bagi menangani isu ini.

Pertama, pendekatan pendidikan yang inklusif dan holistik perlu diperkenalkan di sekolah menengah. Kita perlu menggalakkan kesedaran tentang pelbagai laluan kerjaya dan peluang tersedia setelah tamat SPM termasuk melalui pengajian tinggi. Program bimbingan kerjaya, seminar dan pertukaran pengalaman dengan mereka yang berjaya dalam bidang berbeza boleh membantu pelajar memahami manfaat dan kepentingan melanjutkan pengajian.

Selain itu, sistem pembiayaan pendidikan yang komprehensif perlu diperkenalkan. Ramai belia tidak meneruskan pengajian tinggi disebabkan faktor kewangan. Oleh itu, kerajaan dan institusi pendidikan perlu menyediakan bantuan kewangan mencukupi seperti pinjaman pelajaran dan biasiswa. Langkah ini akan mengurangkan beban kewangan dialami oleh pelajar dan keluarga mereka.

Perlu juga ada penekanan lebih besar pada pembangunan kemahiran teknikal dan vokasional di peringkat sekolah menengah.

Belia yang tidak berminat untuk melanjutkan pengajian tinggi harus diberi peluang mempelajari kemahiran praktikal yang sesuai dengan keperluan pasaran kerja. Ini akan membuka peluang pekerjaan yang berdaya saing dan memperkukuhkan kemahiran untuk memenuhi permintaan industri.

Pendidikan yang praktikal dan aplikatif juga perlu diberi penekanan. Pelajar perlu melihat kepentingan pengajian tinggi dalam membantu mereka memperoleh pengetahuan, kemahiran dan pengalaman relevan.

Program pengajaran yang menyeluruh dan praktikal termasuk latihan industri dan kerjasama dengan sektor perindustrian harus diperkenalkan untuk memberi pengalaman nyata kepada belia tentang potensi yang ada dalam dunia kerja.

Kerjasama dengan sektor swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga harus diperkuat melalui program perkongsian industri dan peluang latihan kerja. Ini akan membantu belia memahami potensi kerjaya yang menarik dan memberi mereka inspirasi untuk melanjutkan pengajian tinggi.

Kesedaran tentang manfaat dan kepentingan pengajian tinggi perlu ditingkatkan melalui kempen di media sosial dan program penyuluhan. Kita perlu membina persepsi positif tentang pengajian tinggi dan memberikan contoh peranan model yang berjaya dalam bidang akademik dan profesional. Melalui penggunaan media sosial dan ceramah motivasi, belia dapat memperoleh inspirasi dan maklumat yang memberi mereka keyakinan untuk melanjutkan pengajian.-UTUSAN

MOHAMMAD NOORIZZUDDIN NOOH
Fakulti Ekonomi & Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN