Pemimpin perlu peribadi unggul jika mahu dihormati

Pemimpin perlu peribadi unggul jika mahu dihormati

PEMIMPIN yang dihormati akan sentiasa berhati-hati dalam melakukan sesuatu memandangkan orang ramai boleh mengakses maklumat dengan mudah di media sosial.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAUDARA PENGARANG,

MEMBINA kepimpinan yang dihormati memerlukan nilai peribadi yang unggul dan cemerlang.

Kepimpinan yang dihormati perlu dibentuk dan ditonjolkan bagi tujuan memberi contoh teladan kepada generasi muda yang bakal mewarisi kepimpinan negara.

Jika nilai peribadi seorang pemimpin tercalar dengan pelbagai isu seperti salah guna kuasa, melakukan penindasan, menggunakan kedudukan bagi kepentingan peribadi, tidak produktif, tiada hala tuju dan idea, menyalahguna harta kerajaan untuk kegunaan peribadi dan sebagainya hanya akan menghilangkan rasa hormat dalam kalangan pekerja mahupun masyarakat awam.

Pemilihan pemimpin sama ada di dalam organisasi mahupun kepimpinan negara perlu diberi penilaian terhadap indeks peribadi yang unggul dengan mengambil kira indikator pencapaian di dalam mempamerkan keperibadian unggul seperti mampu memberikan inspirasi, meningkatkan keyakinan pengikut, mewujudkan persaingan sihat, mengaplikasikan ilmu kepimpinan, menjadi sumber rujukan, memiliki pertimbangan dan budi bicara yang luhur, komunikasi yang berkesan, membina hala tuju dan yang paling penting ialah menjadi pemimpin yang dihormati dan disegani oleh semua pihak di samping mempunyai reputasi yang baik di dalam mahupun luar negara.

Kini semua pihak boleh mengakses maklumat dengan mudah di media sosial dan sudah semestinya banyak komentar dan kritikan menjadi penilaian terhadap usaha yang dilakukan oleh seorang pemimpin.

Pemimpin yang dihormati akan sentiasa berhati-hati dalam membuat keputusan agar ianya tidak menjadi bahan kecaman rakyat.

Penting bagi seorang pemimpin mempamerkan keperibadian yang unggul dalam pelbagai aspek seperti kebijaksanaan menyusun strategi, mengambil pandangan akar umbi, membina keyakinan masyarakat awam serta komited untuk meneruskan agenda yang telah dijanjikan, menunjukkan sikap toleransi yang baik, mengurangkan sikap ego, membina inspirasi dan berusaha mencapai aspirasi di dalam mencapai kemakmuran bersama.

Justeru, kesediaan pemimpin untuk membina keupayaan dalaman merupakan resipi kejayaan dalam membentuk legasi sejarah yang akan dikenang dan diwarisi oleh pelapis kepimpinan yang akan datang.-UTUSAN

DR. ZURAIMY ALI
Akademi Pengajian Islam Kontemporari
Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Perlis

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN