Kenyataan ini dibuktikan pada acara Deklamasi Puisi ASEAN di Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), pada 5 September lalu yang menampilkan 21 penyair tersohor ASEAN untuk mengisi persembahan bertemakan suara kemanusiaan itu.

Kuala Lumpur yang menjadi tuan rumah tidak memanasi isu-isu cengeng begitu. Para penyair tidak pula singgung-menyinggung atau memburuk negara lain. Inilah yang syahdunya apabila para penyair lebih mengerti daripada selera politik murahan sesetengah orang politik.

Malaysia diwakili oleh penyair Zurinah Hassan, Lim Swee Tin, Raja Rajeswari Seetha Raman, Zaen Kasturi, Marsli N.O dan Ahmad Shukri Abdullah serta penyair muda Teo Wei Sing dan Melizarani Selva. Indonesia diwakili oleh Sutardji Calzoum Bachri, Fatin Hamama dan Asrizal Nur. Singapura diwakili oleh Rasiah Halil dan Suraidi Sipan sementara Zefri Ariff dan Kris Karmila mewakili Brunei. Saithansipo Rattanaphan dan Zakariya Amataya mewakili Thailand. Prof. Dr. Kim Pinun mewakili Kemboja, Prof. Rebecca T. Aňonuevo mewakili Filipina. Maung Day dan Maung Pyiyt Min mewakili Myanmar.

Wakil pengacaraan Malaysia Amir Atan (pemuzik pengiring) dan Roslan Madun (pengacara) bersikap terbuka. Selain menyelitkan lagu-lagu warisan, mereka turut menyanyikan lagu puisi dari Indonesia sebagai tanda persaudaraan. Padahal sebenarnya kita berlambak dengan lagu puisi yang jauh lebih baik berbanding lagu yang dinyanyikan itu.

Beri penghormatan

Dr. Lim Swee Tin pula sepatutnya membaca puisi-puisinya sendiri kerana beliau dikenali di seluruh ASEAN. Namun begitu beliau memberi penghormatan dengan mempersembahan puisi Potret Kecil Puteri Saadong karya penyair Moechtar Awang dan Aku Hanya Mahu Ke Seberang karya Hashim Yaakob. Persembahan beliau agak istimewa apabila diiringi kumpulan dikir barat Arjunasukma beriramakan lagu makyung.

Persembahan Zurinah Hassan juga mengharukan. Peminatnya menunggu beliau mendendangkan puisi irama warisan Melayu. Beliau sedia menghormati syarat supaya “jangan panjang-panjang” oleh penganjur. ASEAN pun sepatutnya mengetahui betapa kita memiliki pakar rujuk puisi warisan yang sekali gus mampu mendendangkan puisi itu dengan lemak merdu sekali.

Sutardji Calzoum Bachri, ikon penyair Indonesia menampilkan ‘kegilaan’ tersendiri. Beliau berpuisi sambil meniup harmonika dan menyanyikan lagu blues. Bukan itu sahaja malah beliau menjadi raja di pentas. Sutarji berguling-guling seenaknya di pentas sambil mendeklamasikan puisi. Inilah cara Presiden Penyair Indonesia membebaskan puisi.

Terasa sekali kesatuan bahasa dan budaya Melayu apabila Rasiah Halil, Zefri Ariff, Kris Karmila dan Zakariya Amataya membawa warna yang sama dengan Malaysia. Mereka sedar bahasa dan budaya Melayu adalah teras kekuatan di Asia Tenggara ini.

Sebelah siang di Auditorium DBP juga berlangsung forum penyair ASEAN.

Forum sehari ini menghimpunkan panel dan pemakalah seperti Sasterawan Negara Prof. Emeritus Muhammad Haji Salleh (ucaptama) dan Dr. Lim Kim Hui dari Malaysia; Acep Zam Zam Noor dan Dr. Free Hearty (Indonesia); Isa Kamari dan Rasiah Halil (Singapura); Haji Jawawi Ahmad (Brunei); Zakariya Amataya dan Chiranan Pitpreecha (Thailand); Prof. Dr. Kim Pinun (Kemboja); Prof. Rebecca T. Aňonuevo (Filipina); dan Maung Day (Myanmar).

Suara mereka tetap sama menegaskan kelangsungan hidup puisi dan penyairnya serta impian yang perlu ada pada sastera ASEAN. Asas pengucapan mereka tetap bahasa Melayu dan bila perlu barulah terpaksa berbahasa Inggeris.

Penghormatan juga wajar diberikan kepada Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA) dengan kerjasama ITBM dan DBP yang menganjurkan Malam Baca Puisi ‘Cinta Nusantara’ sempena Baca Puisi PENA di Rumah PENA. Penyair Malaysia dan wakil penyair ASEAN lain membacakan puisi masing-masing.

Sani Sudin dan Siso dari kumpulan Kopratsasa serta Adinda Amiro tidak mempedulikan martabatkan mereka sebagai artis demi menjayakan acara puisi pada malam itu.

Maka benarlah kata-kata Pengarah Urusan ITBM Mohd Khair Ngadiron yang juga kurator Sastera bagi program Diversecity 2015 bahawa; “Sastera adalah satu bidang yang bukan hanya terletak pada sumber bertulis seperti karya penulisan, pendeklamasian puisi atau aktiviti intelektual. Sastera itu termasuk ‘sastera visual’ seperti pementasan teater dan monolog yang menampakkan nilai budaya tinggi sesebuah negara atau tamadun.”