JS-SEZ tingkat akses, pilihan pasaran pengguna

JS-SEZ tingkat akses, pilihan pasaran pengguna

TARMIZI ANUWAR
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Pusat Pilihan Pengguna (CCC) percaya perjanjian mewujudkan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) dapat menyumbang kepada persekitaran yang lebih baik untuk pengguna di Malaysia dan Singapura, terutama dari segi akses kepada pasaran dan pilihan pengguna.

Wakil CCC Malaysia, Tarmizi Anuwar berkata, memorandum persefahaman (MoU) JS-SEZ mampu menarik lebih banyak pelaburan asing, meningkatkan pembangunan ekonomi dan menggalakkan perdagangan antarabangsa antara Malaysia serta Singapura.

“Lazimnya, zon ekonomi khas memberi tumpuan kepada aktiviti berorientasikan eksport yang mana perniagaan  mengeluarkan barangan dan perkhidmatan untuk pasaran antarabangsa antara Malaysia dan Singapura.

“Secara tidak langsung, ini memudahkan pengaliran barangan dan perkhidmatan antara kedua-dua negara. Apabila usahawan mengakses lebih banyak peluang ini kemudian mampu menyediakan pengguna dengan pelbagai pilihan yang lebih luas,” katanya dalam kenyataan.

Berhubung inisiatif menggunakan kod QR di pusat pemeriksaan darat, beliau berpendapat, penghapusan keperluan pasport memudahkan perjalanan pengguna dan menggalakkan pelancongan antara negara. 

Katanya, pergerakan dan pelancongan akan menyumbang dengan ketara kepada ekonomi tempatan seperti perbelanjaan untuk penginapan, makan, pengangkutan dan pelbagai barangan serta perkhidmatan.

“Selain itu, sistem pelepasan kod QR di kedua-dua belah pihak akan memudahkan proses perjalanan dan sangat bermanfaat untuk profesional perniagaan yang terlibat dalam aktiviti rentas sempadan. 

“Sistem kod QR menggalakkan kemasukan yang lebih lancar dan pantas, memudahkan operasi perniagaan dan memupuk perdagangan serta kerjasama antarabangsa,” katanya.

Menurut beliau, pelaksanaan sistem pelepasan kod QR tanpa pasport antara Malaysia dan Singapura juga berpotensi memangkin pertumbuhan ketara dalam sektor teknologi dan inovasi.

“Dasar ini juga memberi banyak manfaat kepada usahawan dan syarikat pemula dalam sektor teknologi dengan akses yang lebih mudah kepada pasaran serta sumber di kedua-dua negara. 

“Ini boleh membawa kepada pertumbuhan hab dan inovasi permulaan rentas sempadan serta mewujudkan ekosistem permulaan yang lebih saling berkaitan dan mampan.

“Selain itu, syarikat dan institusi penyelidikan boleh berkongsi kemajuan dengan lebih mudah, memupuk persekitaran yang mana inovasi teknologi boleh diterima pakai dan digunakan dengan cepat,” katanya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya