Strategi kolaboratif demi kemakmuran pekebun kecil getah

Strategi kolaboratif demi kemakmuran pekebun kecil getah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BANGI: Usaha untuk memperjuangkan kestabilan harga getah dan meningkatkan kesejahteraan pekebun menjadi fokus utama dalam industri getah Malaysia.

Lembaga Getah Malaysia (LGM) bersama industri getah serta pihak berkepentingan lain telah menetapkan strategi kolaboratif yang berterusan bagi mengimbangi faktor-faktor pasaran dan meningkatkan taraf hidup pekebun kecil.

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar & Operasi) Lembaga Getah Malaysia, Hairul Irwan Jamaluddin menegaskan, harga getah tidak dapat ditentukan oleh kerajaan atau agensi-agensi getah, tetapi bergantung kepada dinamik pasaran global seperti bekalan dan permintaan.

Hairul Irwan Jamaludin

Beliau menekankan bahawa LGM dan RISDA tidak mempunyai kuasa untuk menetapkan harga kerana tiada peruntukan undang-undang yang membolehkan tindakan sedemikian.

Menerusi Seminar Hala Tuju Pekebun Kecil Getah Negara 2023 baru-baru ini katanya, penekanan kepada ketelusan harga getah dipaparkan di laman web rasmi LGM adalah sebagai harga rujukan yang berasaskan laporan transaksi lapangan. Ini memberi panduan kepada pekebun kecil dalam urusan jual-beli mereka dengan pembeli getah.

Menyorot penurunan harga getah, terutama harga gred SMR 20 pada bulan Februari 2021 dan 2022, Hairul Irwan mengaitkannya dengan kelimpahan bekalan dari negara jiran dan cabaran krisis perdagangan serta geopolitik di peringkat global.

Bagi memastikan ketelusan dan mencegah sebarang manipulasi harga, Hairul Irwan menekankan pentingnya penggunaan aplikasi RRIMniaga dalam merekodkan setiap transaksi jual beli getah.

Kerajaan, dalam usaha memajukan kesejahteraan pekebun kecil, telah memperkenalkan berbagai inisiatif termasuk insentif pengeluaran getah (IPG), insentif pengeluaran lateks (IPL), serta program transformasi perusahaan getah negara (TARGET). Selain itu, LGM berkolaborasi dengan negara-negara utama pengeluar getah bagi memastikan pembeli memasukkan kos kemampanan dan pengeluaran getah untuk kebaikan kesejahteraan pekebun kecil.

Keberanian dan kesungguhan dalam mewujudkan strategi ini menggambarkan kolaborasi yang erat antara LGM, industri getah, dan kerajaan. Langkah ini diharapkan dapat memberikan impak positif yang berkekalan bukan hanya kepada industri getah Malaysia, tetapi juga kesejahteraan komuniti pekebun kecil dalam jangka masa panjang. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya