Kerjasama agensi kerajaan dapat noktahkan kemiskinan tegas - Utusan Malaysia

Kerjasama agensi kerajaan dapat noktahkan kemiskinan tegas

ANWAR Ibrahim (tengah) bergambar bersama peserta AIM pada Majlis Sesi Bersama Warga AIM di Kijal,, Kemaman, malam ini. - UTUSAN/PUQTRA HAIRRY ROSLI 
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KEMAMAN : Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim percaya kerjasama antara pelbagai agensi di bawah kerajaan termasuk Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) bersama Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dapat menoktahkan kemiskinan tegar di negara ini.

Beliau berkata, kerjasama rapat itu perlu dilakukan agar tidak berlaku pertindihan dalam memastikan sifar kemiskinan dapat direalisasikan.

“Saya akan bincang dan minta KKDW di bawah Datuk Seri Dr. Zahid Hamidi dan agensi lain termasuk Felda, Mara, supaya berbincang mencari jalan basmi kemiskinan.

“Saya juga mahu AIM menjadi ‘gergasi’ dalam membasmi kemiskinan. Bagaimanapun, pengurusan AIM perlu lebih cermat, cekap dan setiap sen yang dibelanjakan akan dipertanggungjawab,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Kenduri Rakyat AIM bersama Perdana Menteri, di Kijal, di sini, malam ini.

Terdahulu, pada pembentangan Belanjawan 2024, Anwar mengumumkan peruntukan pembiayaan AIM sebanyak RM100 juta bagi menyokong fungsi AIM yang berupaya membasmi kemiskinan.

Dalam pada itu, Anwar turut mempersoalkan kerajaan terdahulu yang tidak membantu AIM dalam menoktahkan kemiskinan tegar yang rata-ratanya Melayu dan beragama Islam.

“Orang boleh bercakap tentang nak jaga Melayu, Islam tetapi ujiannya masa kita berkuasa. Sebab apa tidak diluluskan dua atau tiga tahun lalu.

“Bila bercakap masa kempen, semua cakap nak tolong Melayu. Mereka cakap Anwar Ibrahim serta Kerajaan Perpaduan, Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) tak tolong Melayu dan tak nak Islam.

“Tapi bila kita jadi kerajaan apa kita buat? Harga getah dulu RM2.50, tak pernah naik. Bila kita ambil alih (kerajaan) tahun lalu, kita naik 20 sen jadi RM2.70, sekarang saya naikkan lagi RM3, yang tak dinaik sebelumnya,” katanya. – UTUSAN

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.