‘Jangan sampai tinggal imam, bilal pada akhir Ramadan’ - Utusan Malaysia

‘Jangan sampai tinggal imam, bilal pada akhir Ramadan’

Ramadan
-GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SHAH ALAM: Umat Islam dinasihatkan supaya berlumba-lumba melakukan ibadah pada hari-hari terakhir Ramadan di masjid dan surau berbanding menyibukkan diri membuat persediaan Hari Raya Aidilfitri.

Pengerusi Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Negeri Selangor (PITAS), Muhammad Hafiz Mohd. Haneefa, berkata akhir-akhir ini kebanyakan masjid dan surau hanya tinggal imam, bilal dan ahli kariah lazim sebagai jemaah solat tarawih.

“Sewajarnya umat Islam memburu satu malam iaitu malam Lailatul-Qadar yang lebih baik daripada seribu bulan pada 10 malam terakhir Ramadan. Kadang-kadang apabila imam sakit perut hanya tinggal bilal sahaja yang menjadi imam dan makmum,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Penutup Ijtimak Huffaz Ke-16, malam tadi.

Beliau yang juga dikenali sebagai PU Hafiz memberitahu, program tersebut menjadi sebahagian daripada komitmen PITAS untuk mengimarahkan 10 hari terakhir Ramadan dengan program seperti mengkhatamkan 30 juzuk Al-Quran 15 kali secara beramai-ramai di masjid.

“Tahun ini kita turut mengadakan program motivasi dan majlis penganugerahan kepada tokoh-tokoh huffaz. Insha-Allah tahun hadapan kita akan cipta kelainan solat tarawih hingga sahur dengan mengkhatamkan 30 juzuk Al-Quran,”ujarnya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya