Wanita asing maut lahir anak di rumah, suami mohon bantuan  kedutaan

Wanita warga asing maut lahir anak di rumah, suami mohon bantuan  kedutaan

JENAZAH wanita warganegara Indonesia yang meninggal dunia selepas melahirkan anak di Kampung Perigi Jerneh, Padang Lebar, Rembau dibawa keluar dari Unit Perubatan Forensik, Hospital Rembau untuk dikebumikan hari ini. - UTUSAN/NOR AINNA HAMZAH

REMBAU: Suami kepada seorang wanita yang maut selepas melahirkan anak di sebuah rumah di Kampung Perigi Jerneh, Padang Lebar, di sini, petang semalam berhasrat memohon bantuan Kedutaan Indonesia untuk pulang ke negara itu bersama tiga  anaknya.

Lelaki yang tidak mahu dikenali dan berusia 34 tahun itu berkata, sudah tiba masanya dia pulang ke kampung asalnya di Bandung setelah lebih 10 tahun masuk ke negara ini bersama isterinya bagi mencari rezeki sebagai buruh binaan.

Menurutnya, kejadian yang menimpa isterinya itu sangat mengejutkan apatah lagi ia berlaku di hadapan matanya dan dua anak lelakinya yang berusia enam dan sembilan tahun.

 “Memang dijangka isteri melahirkan anak keempat kami pada minggu ini. Mmahu membawanya ke hospital tetapi pada masa itu saya sukar cari pengangkutan. 

“Isteri mula sakit pukul 10 pagi dan melahirkan anak kami sekitar pukul 12 tengah hari. Saya sambut sendiri anak yang lahir dan isteri saya sempat melihat anak perempuannya sebelum tidak sedarkan diri, saya cuba hubungi rakan untuk membawanya ke hospital tetapi tidak sempat,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pekarangan Unit Perubatan Forensik, Hospital Rembau, di sini, tadi.

Semalam media melaporkan, seorang ibu warganegara Indonesia yang berusia 32 tahun meninggal dunia selepas melahirkan anak ketiganya di sebuah rumah di Kampung Perigi Jernih, di sini. – UTUSAN 

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN