PM lulus peruntukan RM1 bilion CIQ Sabah-Sarawak

PM lulus RM1 bilion penambahbaikan CIQ Sabah-Sarawak

ANWAR IBRAHIM (tengah) diapit oleh (dari kiri) Hajiji Noor, Abang Johari , Fadillah Yusof dan Armizan Mohd Ali dalam sidang media di Kuching hari ini.

KUCHING: Kementerian Kewangan meluluskan peruntukan tambahan RM1 bilion bagi projek menaik taraf dan membina infrastruktur yang lebih baik di sepanjang sempadan Sarawak dan Sabah.

Sempadan di antara dua negeri (Sabah dan Sarawak) itu terdiri daripada 1,881km yang memisahkan Sarawak dan Sabah di Malaysia, dan wilayah Kalimantan di Indonesia.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata,  ia diputuskan selepas perbincangan beliau dengan Presiden Indonesia Joko Widodo baru-baru ini mengenai pemindahan ibu negara Indonesia ke Nusantara, Kalimantan.

“Selain infrastruktur asas seperti jalan raya, peruntukan tambahan itu juga akan digunakan untuk meningkatkan keupayaan Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (CIQ) yang turut merangkumi pasukan polis dan tentera.

“Permulaan kerja akan dilakukan serta-merta,” kata Anwar pada sidang media selepas mempengerusikan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) Mesyuarat Majlis Tindakan Pelaksanaan hari ini.

Antara yang hadir pada mesyuarat tersebut ialah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof, Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Sabah dan Sarawak Datuk Armizan Mohd Ali. –UTUSAN

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN