PN Pahang tubuh 18 portfolio - Utusan Malaysia

PN Pahang tubuh 18 portfolio

SAIFUDDIN Abdullah (kiri) dan Tuan Ibrahim Tuan Man (kanan) dalam sidang akhbar di Pejabat Sekretariat PN Pahang di Kuantan, Pahang. - FOTO/SHAIKH AHMAD RAZIF
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUANTAN: Perikatan Nasional (PN) Pahang menubuhkan 18 portfolio tumpuan dipegang kesemua 17 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) gabungan itu di negeri ini.

Pengerusi PN Pahang, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, portfolio tumpuan itu bertujuan membayangi kerja-kerja dijalankan oleh Ahli Majlis Mesyuarat (Exco) kerajaan negeri.

Katanya, penubuhan portfolio tumpuan itu sebagai petanda bahawa PN Pahang serius untuk menjadi pembangkang yang konstruktif di negeri ini.

“Kerajaan negeri ada Menteri Besar dan 10 Exco dengan 18 portfolio. Kami juga membariskan 18 portfolio yang akan diketuai oleh seorang ADUN.

“Kecuali ketua pembangkang (ADUN Cheka, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man) yang akan memegang dua portfolio, kesemua 17 ADUN seorang satu portfolio.

“Ini sebagai petanda bahawa PN memang serius menjadi pembangkang yang konstruktif supaya pelbagai perkara dibawa dalam dan luar dewan boleh diselaraskan secara khusus di mana setiap ADUN memainkan peranan masing-masing,” katanya dalam sidang akhbar di Pejabat Sekretariat PN Pahang di sini hari ini.

Menerusi portfolio tumpuan yang diperkenalkan, Tuan Ibrahim akan memegang dua portfolio iaitu Alam Sekitar dan Teknologi Hijau serta portfolio Sumber Asli, Tenaga dan Air.

Ia diikuti ADUN Tanjung Lumpur, Rosli Abdul Jabar yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang memegang portfolio Kebajikan Masyarakat, Pembangunan Wanita dan Keluarga.

ADUN Beserah, Andansura Rabu pula memegang portfolio Pelaburan, Perindustrian manakala ADUN Lepar, Mohd. Yazid Mohd. Yunus portfolio Belia, Sukan dan Kebudayaan.

Dalam pada itu Saifuddin berkata, PN Pahang juga menubuhkan Sekretariat PN Pahang diketuai oleh Andansura.

“Saya harap penubuhan sekretariat ini dapat meningkatkan prestasi Dewan Undangan Negeri (DUN) PN Pahang dalam mereka menjalankan amanah, tugas dan tanggungjawab mereka.

“Bagi kawasan-kawasan kami belum menang sama ada Parlimen atau DUN, kami akan melantik penyelaras yang mana sebahagian mereka mungkin calon boleh menang dan mungkin tokoh baharu yang ingin kami ketengahkan.

“Tujuannya untuk memastikan supaya urusan perkhidmatan kepada rakyat diteruskan selain memainkan peranan sebagai satu pasukan bersama ADUN dan Ahli Parlimen Pahang dalam usaha membantu rakyat,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN