fbpx

Perbicaraan Ebit Lew: Perbelanjaan mangsa ke Bukit Aman ditanggung MRM

EBIT LEW

TENOM: Kos perbelanjaan mangsa untuk membuat laporan polis di Bukit Aman adalah tinggi sebaliknya lebih munasabah jika laporan itu dibuat di daerah ini.

Malah, saksi pertama pendakwaan, Mohd. Fairuz Abu, 37, turut mencadangkan kepada mangsa agar membuat laporan di balai polis terdekat iaitu di Tenom.

Itu perkembangan hari kedua perbicaraan kes gangguan seksual membabitkan pendakwah terkenal, Ebit Lew atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim, 37, di Mahkamah Majistret Tenom hari ini.

Dalam sesi pemeriksaan balas, peguam bela, Ram Singh membangkitkan tentang kos perbelanjaan yang terpaksa ditanggung mangsa kerana membuat laporan polis di Bukit Aman memandangkan mangsa berada di Tenom.

Namun, saksi memaklumkan kos perbelanjaan mangsa ke Bukit Aman ditanggung oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Multiracial Reverted Muslim (MRM).

“Kos berkenaan ditanggung oleh MRM, bukan sahaja kes-kes seperti ini bahkan kes-kes lain yang dikendalikan oleh MRM.

“Malah, beliau (mangsa) ada merujuk (isu gangguan seksual) kepada lawyer (peguam) MRM,” katanya dihadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani.

Menurut saksi, beliau juga tidak pernah mencadangkan kepada mangsa untuk buat laporan polis di Bukit Aman sebaliknya itu merupakan pilihan mangsa dan suaminya atas sebab ingin melindungi identiti serta keselamatannya.

Jelas saksi, pihaknya sekadar mencadangkan agar laporan polis dibuat kerana beliau tiada kuasa untuk memaksa mangsa dan suami membuat laporan polis.

Hantaran dalam laman Facebook yang dibuat oleh saksi dengan menggunakan nama Akhi Fairuz Al-Jengkawi berkaitan pendakwah selebriti yang telah melakukan gangguan seksual kepada wanita telah menerima 10,000 likes, 2,200 komen dan 2,800 perkongsian.

Hantaran itu dilakukan setelah Mohd. Fairuz menemani seorang wanita lain membuat laporan polis di Bukit Aman mengenai kes gangguan seksual yang didakwa dilakukan oleh Ebit Lew.

Laporan polis pertama yang dilakukan itu mendorong saksi membuat hantaran dalam laman Facebook.

“Saya berbuat demikian (hantaran Facebook) setelah melakukan perbincangan bersama Firdaus Wong dan lawyer MRM bagi membantu wanita atau individu lain untuk tampil ke depan mengadu tentang gangguan seksual yang berlaku kepada mereka.

“Selepas itu, saya akan serahkan aduan berkenaan kepada sayap wanita MRM yang dibarisi barisan kaunselor juga ahli psikologi dan asatizah atau agamawan,” katanya.

Kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad, Muhammad Ilmami Ahmad, Zahida Zakaria, Adibah Saiful Bahri dan Nur Masrin Amalia.

Sementara itu, Ebit diwakili Ram dan Kamarudin Mohmad Chinki. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN