fbpx

17 September 2021, 12:14 am

  TERKINI

Tempah dulu, baru boleh nikmati durian hijau Beserah

PESARA guru, Heng Jee Chin menunjukkan buah durian hijau Beserah yang sentiasa diburu penggemar durian dari seluruh negara di Beserah, Kuantan, Pahang. - UTUSAN/SHAIKH AHMAD RAZIF
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUANTAN: Kira-kira 60 tahun lalu, durian hijau Beserah di sini dijual pada harga RM60 sebiji yang mana hanya mereka yang boleh disebut sebagai golongan ‘kayangan’ mampu membeli raja buah berkenaan.

Pengusaha durian hijau Beserah, Goh Woy Yeong, 94, berkata, dalam tempoh berkenaan juga, durian hijau perlu ditempah kerana permintaan tinggi.

“Dulu, untuk beli durian hijau Beserah sampai kena bayar dahulu wang pendahuluan baru boleh makan.

“Permintaan pada waktu itu sudah tinggi kerana ramai yang mahu menikmati keenakan isinya,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Woy Yeong yang 50 tahun menguruskan kebun durian berkata, ketika ini, durian hijau Beserah yang dijual sekitar RM30 hingga RM35 sekilogram masih boleh diibaratkan sebagai ‘pisang goreng panas’.

Ini kerana, katanya, setiap tahun peminat raja buah itu pasti menunggu bila ia gugur dan membuat tempahan awal untuk menikmati keenakannya.

“Setiap tahun, durian hijau Beserah pasti mendapat tempahan dalam kalangan kerabat diraja dan pemimpin politik bukan sahaja di negeri ini malah seluruh negara.

“Keenakan durian itu bukan sahaja diketahui dalam kalangan rakyat di negara ini malah turut mendapat permintaan sehingga ke Singapura,” jelasnya.

Katanya, isi durian hijau Beserah tidak terlalu tebal dan tidak menyebabkan cepat muak seperti sesetengah durian lain.

Menurutnya, sebiji durian itu penuh dengan isi di setiap pangsa menjadikan ia dikatakan mampu menandingi musang king.

‘Di daerah lain di negeri ini memang terdapat durian hijau tetapi rasanya tidak sama seperti durian hijau Beserah,” katanya. – UTUSAN ONLINE