fbpx

16 September 2021, 11:37 pm

  TERKINI

Malaysiakini didenda RM500,000 hina mahkamah

STEVEN Gan di Mahkamah Persekutuan selepas Malaysiakini didenda sebanyak RM500,000 kerana menghina mahkamah tahun lalu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan di sini sebentar tadi mendenda Malaysiakini sebanyak RM500,000 kerana menghina mahkamah, tahun lalu.

Hakim Tan Sri Rohana Yusuf memutuskan demikian antaranya mengambil kira komen-komen menghina mahkamah yang diterbitkan di portal terbabit telah tersebar di negara ini dan juga boleh diakses di kuar negara.

Terdahulu, Mahkamah Persekutusan dengan keputusan majoriti 6-1 memutuskan portal itu telah menghina mahkamah kerana menerbitkan komen yang tidak wajar di laman sesawangnya.

Pada 17 Jun 2020, Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan sebelah pihak Peguam Negara untuk mendapatkan kebenaran bagi memulakan prosiding komital terhadap Mkini Dotcom Sdn. Bhd., syarikat yang mengendali portal berita Malaysiakini dan Ketua Pengarang Malaysiakini, Steven Gan.

Pada 2 Julai tahun lalu, Mkini Dotcom dan Gan gagal mengetepikan kebenaran yang diperoleh Peguam Negara untuk memulakan prosiding komital terhadap mereka.

Peguam Negara memohon kebenaran untuk memulakan prosiding itu terhadap Mkini Dotcom dan Gan berkaitan komen lima pembaca mengenai satu artikel yang disiarkan Malaysiakini pada 9 Jun bertajuk ‘CJ orders all courts to be fully operational from July 1’ yang didakwa bersifat menghina. – UTUSAN ONLINE