Gaji ahli parlimen patut dibayar separuh sahaja - Utusan Malaysia

Gaji ahli parlimen patut dibayar separuh sahaja

Bersatu dan Pas akan membantu Gerakan menarik sokongan Melayu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

GEORGETOWN: Kesemua ahli Parlimen wajar mendermakan atau tidak mengambil separuh daripada gaji masing-masing berikutan sidang Parlimen digantung susulan perintah darurat sehingga Ogos ini. 

Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong berkata, ahli-ahli parlimen tidak patut menerima gaji dalam keadaan mereka disifatkan tidak ada peranan atau bekerja ekoran penggantungan Parlimen. 

Menurut beliau, langkah itu juga selaras atau seiring dengan sebahagian rakyat yang sedang terkesan dari sudut ekonomi ekoran pandemik Covid-19.

“Sama ada ahli parlimen blok kerajaan atau pembangkang, mereka perlu berganding bahu dan bersetuju untuk tidak menerima atau memberi semula separuh gaji serta elaun-elaun kepada kerajaan Pusat. 

“Wang itu boleh digunakan kerajaan Pusat untuk membantu rakyat yang sebahagian besarnya sedang bermasalah gara-gara Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. 

Tong Keong yang juga Pengerusi Gerakan Pulau Pinang berkata, ahli-ahli parlimen sepatutnya menjadi teladan kepada rakyat dalam berdepan krisis ketika ini dan langkah tersebut dilihat bertepatan dalam menunjukkan mereka benar-benar membantu rakyat. 

“Bukan setakat Covid-19, ada  penduduk di beberapa negeri lain turut terjejas kehidupan akibat bencana banjir,” kata beliau. – UTUSAN

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya