fbpx

Jutawan kosmetik sangkal individu suka menghias diri IQ rendah

Noor Kartini Noor Mohamed.
  • Oleh SAYED HESHAM IDRIS, HADI AB MANAP and ZAREEN HUMAIRAH SEJAHAN
  • 2 Ogos 2020, 12:49 pm
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Tiga jutawan kosmetik tampil menyanggah pendedahan pakar perubatan kononnya individu yang suka menghias diri dengan kosmetik berisiko mengalami masalah kecerdasan minda (IQ) selain emosi.

Pengasas dan pemilik D’Herbs Hol­ding Sdn. Bhd., Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman mendakwa, tidak semua produk komestik dalam pasaran mengan­dungi logam berat yang boleh mendatangkan implikasi terhadap otak manusia.
Ini kerana katanya, kosmetik juga boleh dihasilkan melalui penggunaan sumber asli seperti bahan makanan, selaras dengan penge­syoran pakar.

“Setiap produk yang dihasilkan wajib kita rujuk dengan pakar pemakanan yang mempunyai sijil dan kelulusan. Produk kosmetik ada daripada sumber asli juga, bukan sesuatu bahan yang diadakan.

“Contohnya, ada yang gunakan kurma, madu dan sebagainya. Bahan-bahan ini diproses, jadi persoalannya dari mana datangnya pula bahan yang merosakkan otak?” katanya yang popular dengan slogan Terlajak Laris ketika dihubungi Mingguan Malaysia.

Semalam, akhbar ini me­nyiarkan pendedahan pakar perubatan bahawa perempuan yang suka memakai alat solek lebih berisiko mengalami masalah IQ dan emosional berbanding mereka yang tidak suka memakainya.

Perkara itu diakui pakar toksikologi, Prof. Madya Dr. Mohd. Hasni Jaafar berdasarkan bukti-bukti klinikal.

Beliau yang berkhidmat di Jabatan Kesihatan Masyarakat Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) berkata, perkara itu dibuat kajian, dibuktikan dan ditulis dalam banyak jurnal kesihatan.

Seorang lagi pengusaha produk kosmetik, Datin Noor Kartini Noor Mohamed berkata, produk dimaksudkan mungkin tidak dapat kelulusan Kementerian Kesihatan.

“Saya yakin pengguna sekarang sangat berpengetahuan dan mereka rajin untuk mengambil tahu isi kandungan produk sebelum menggunakannya,” kata ibu artis popular, Neelofa itu.

Sementara itu, Pengasas Vida Beauty Sdn. Bhd., Datuk Seri Dr. Hasmiza Othman berkata, solekan merupakan elemen pen­ting bagi seseorang wanita yang secara tidak langsung dikaitkan dengan kecerdasan pemikiran.

Pada pandangannya, wanita yang gemar bersolek tidak semestinya mengalami masalah emosi atau rendah IQ, malah golongan seperti itu sebenarnya adalah wanita yang bijak.

“Saya tak setuju dengan pandangan itu. Wanita yang tak bersolek pada saya sebaliknya mereka mempunyai kecerdasan minda yang rendah sebab tak ikut peredaran zaman.

“Wanita yang bijak kena ikut peredaran zaman termasuk dari soal solekan.

“Disebabkan nak jaga kecantikan semula jadi sampai tak bersolek walaupun semasa keluar rumah, itu bukan wanita yang tinggi IQ,” katanya sambil menambah, solekan penting bukan sahaja untuk kelihatan cantik tetapi untuk menjaga kulit wajah.

Pun begitu, katanya, wanita harus berpada-pada ketika bersolek dengan tidak mengenakan solekan yang tebal sehingga kelihatan ‘hodoh’.

“Sekurang-kurangnya wanita kena bersolek untuk menjaga kulit tetapi jangan tebal sangat, kena pandai dalam soal solekan,” katanya. – UTUSAN

Dikemaskini pada