Memanfaat sisa makanan menjana tenaga RE - Utusan Malaysia

Memanfaat sisa makanan menjana tenaga RE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Perkembangan ekonomi negara kita meningkat seiring dengan perkembangan populasi. Ini telah mengakibatkan peningkatan penghasilan jumlah sisa pepejal domestik (MSW). Ketika ini, di Malaysia sebanyak 45 peratus daripada jumlah keseluruhan MSW adalah sisa makanan. Adalah dianggarkan kira kira 15,000 hingga 25,000 tan sisa makanan dihasilkan setiap hari di negara kita. Pengurusan sisa buangan yang sering diamalkan adalah melalui penghantaran ke tapak pelupusan sampah, iaitu kaedah lama ini telah mengakibatkan impak negatif kepada alam sekitar seperti pembebasan Gas Rumah Hijau (GHG) dan bahan larut lesap daripada tapak pelupusan sampah yangjuga dikenali sebagai…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN