MFL sebelum ini telah mencapai persetujuan dengan TM bagi menaja Liga Malaysia (Liga M) bernilai RM480 juta, sekali gus menjadi penaja yang terbesar dalam sejarah sukan negara selama lapan tahun namun kerjasama itu hanya bertahan satu tahun sahaja.

Situasi itu sekali gus memberi kesan kepada pengagihan geran tahunan dan sehingga kini 24 pasukan yang bertanding dalam Liga Super dan Perdana masih belum menerimanya walaupun saingan liga sudah dua bulan berlangsung.

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam menegaskan MFL terus kekal komited untuk mengagihkan geran tahunan kepada pasukan Liga Super dan Liga Perdana seperti yang dijanjikan.

“Buat masa ini tiada lagi tarikh khusus untuk penyerahan geran tahunan tetapi MFL telah bertemu dengan setiap pasukan menjelaskan perkara yang berlaku.

“Apapun, MFL akan memberikan yang terbaik bagi memastikan geran tahunan itu akan dapat diberikan,”katanya.

Dalam perkembangan lain, Kevin menyangkal menggunakan perkataan ‘daif’ kepada pasukan Liga M menurut laporan salah satu akhbar tempatan, hari ini.

Sebaliknya Kevin mendedahkan beliau hanya menjelaskan perancangan semasa pasukan-pasukan dan bukannya menyentuh perihal kedudukan kewangan pasukan-pasukan bertanding di Liga Malaysia.

Hari ini, satu akhbar tempatan melaporkan Kevin memberitahu hampir 90 peratus daripada 24 pasukan Liga Malaysia dan ada segelintir pasukan terbabit mempunyai struktur kewangan yang rapuh dengan tempoh bertahan hanya satu bulan untuk meneruskan saingan liga.

Mengulas lanjut, Kevin memberitahu beliau hanya menjelaskan senario perancangan pasukan dan bukannya menyentuh mengenai isu kewangan.

“Saya langsung tidak pernah sebut perkataan ‘daif’ seperti yang dilaporkan tajuk berita akhbar berkenaan.

“Ini kerana saya masih ingat penjelasan saya sebenarnya adalah kebanyakan persiapan pasukan-pasukan hanyalah fokus untuk menghadapi Liga Malaysia dalam tempoh setahun atau dua dan bukannya jangka masa panjang.

“Secara asasnya MFL tidak menuduh rakan-rakan kongsi iaitu pasukan yang bertanding di Liga Malaysia. Malah, kami akan sentiasa berusaha untuk membantu pasukan-pasukan, bukannya mencari jalan menuding kesilapan mana-mana pihak.

“Jadi, sekali lagi ingin saya tegaskan bahawa laporan itu tidak tepat kerana MFL tidak pernah membuat kenyataan dengan menggunakan perkataan sedemikian,” jelasnya. - UTUSAN ONLINE