Pembekal teknologi kepada projek komuniti MSI 2016 diterajui dan diselaraskan oleh Technology Park Malaysia Corporation Sdn. Bhd. (TPM).

Empat kawasan terpilih adalah Kg. Tangga Batu, Kg. Gelam, Kg. Bukit Darat dan Tanjung Kling melibatkan sebanyak 25 lampu jalan solar diod pemancar cahaya (LED) yang dipasang oleh Quantum Electro Opto Systems Sdn. Bhd. (QEOS), salah satu syarikat inkubasi TPM.

Perasmian lampu jalan solar dan penyerahan lampu berkenaan disempurnakan oleh Timbalan Menteri MOSTI, Datuk Dr. Abu Bakar Md. Diah di Jeti Kampung Hailam, Tangga Batu baru-baru ini.

Yang turut hadir, Pengurus Besar Jabatan Pembangunan Perniagaan dan Perkhidmatan Korporat TPM, Zulkifli Fitri Ismail; Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) daripada empat kawasan luar bandar masing-masing; dan Ketua Pegawai Eksekutif QEOS, Dr. Gabriel Walter.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TPM, Datuk Ir. Mohd Azman Shahidin berkata, empat kawasan luar bandar telah dipilih untuk inisiatif MSI 2016 kerana permintaan untuk mencerahkan kawasan ini untuk faedah sosial, termasuk memohon teknologi cahaya solar LED terkini kepada komuniti akar umbi.

“Sebagai penyedia teknologi dan penyelaras projek ia tetap penting bagi kami untuk mengenal pasti inisiatif nilai tambah dalam memenuhi keperluan sosial masyarakat luar bandar. Setakat ini, kami telah terlibat dalam beberapa projek inovasi sosial untuk membawa kegembiraan yang lebih besar kepada golongan kurang bernasib baik, miskin dan warga tua supaya mereka boleh menikmati persekitaran kehidupan yang lebih baik,” katanya.

Selain daripada inisiatif MSI 2016, Azman berkata, sebagai pemandu teknologi dan inovasi kebangsaan, TPM telah diberi mandat oleh MOSTI untuk mendorong dan menggalakkan pembangunan dan pertumbuhan keusahawanan serta usahawan tekno melalui bidang sains, teknologi dan inovasi.

Sementara itu, Abu Bakar berkata, beliau sedang mengkaji aplikasi teknologi hijau untuk kawasannya. Lampu jalan solar LED berkualiti tinggi dan mampu milik tersebut adalah satu permulaan yang baik.

“Kami diberi jaminan bahawa sistem itu akan beroperasi selama lebih daripada 10 tahun dengan penyelenggaraan yang minimum.

‘‘Oleh itu, Tangga Batu tidak perlu bimbang tentang bil elektrik dan caj penyelenggaraan yang tinggi. Penjimatan kos dan faktor yang mesra alam sekitar adalah penyelesaian yang terbaik dalam apa jua keadaan,” tambahnya.

TPM yang merupakan sebuah agensi MOSTI, mempunyai infrastruktur bersepadu, kemudahan dan perkhidmatan sokongan untuk membantu usahawan tekno dan usahawan yang berminat untuk mengkomersialkan idea mereka dalam empat kelompok industri, iaitu, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), kejuruteraan, bioteknologi dan teknologi hijau.