Guru Pusat Sumber Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Seri Petaling, Siti Fatmawati Muhamad Ubaidillah berkata, inisiatif yang digerakkan oleh Utusan Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan itu dianggap usaha terbaik bagi membolehkan pelajar menzahirkan pemahaman mereka tentang definisi perpaduan.

Menurutnya, menerusi pertandingan itu dapat membantu mencungkil bakat dan kreati­viti pelajar untuk mengolah atau menghasilkan idea mereka melalui video yang menampilkan kepelbagaian etnik.

“Saya yakin pelajar memahami dengan jelas konsep atau makna perpaduan dan muhibah itu dan melalui pertandingan ini, kita dapat lihat sendiri bagaimana pelajar boleh melahirkan persepsi atau kreativiti mereka tentang konsep tersebut kepada masyarakat,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sekolah tersebut di sini semalam.

Pertandingan Video Pendek #muhibah Utusan Malaysia-Utusan Online yang bermula 1 Januari lalu sehingga 31 Disember ini terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah secara percuma.

Antara syarat utama yang ditetapkan adalah penggunaan bahasa Melayu serta perlu menyam­paikan mesej perpadu­an dalam kalangan ma­syarakat pelbagai kaum di negara ini.

Empat video terbaik yang dimasukkan ke laman web www.muhibah.my akan dipilih sebagai pemenang bulanan yang menawarkan hadiah RM1,000 bagi setiap pemenang tajaan Orando Holdings.

Menurut Siti Fatmawati, konsep perpaduan atau seumpamanya sudah sinonim dalam kalangan pelajar SMK Bandar Seri Petaling dan pihaknya sudah merancang untuk terlibat sama menjayakan projek baharu tersebut.

“Pertandingan seperti ini amat baik untuk aktiviti pelajar malah ia memberi impak yang baik kerana turut mempromosi penguasaan bahasa Malaysia.

“Saya amat menggalakkan lebih ramai pelajar menyertai pertandi­ngan ini dan sebagai permulaan, sudah ada empat hingga enam pelajar yang dalam perancangan awal menyertai pertandingan ini,” katanya.

Sementara itu, Amizar Qistina Aminuddin berkata, mereka teruja untuk menyertai kerana tertarik dengan konsep pertandingan yang menggalakkan semangat muhibah yang sememangnya bukan perkara asing bagi mereka.

“Kami sudah biasa bersama-sama, tidak kira apa jua kaum. Jadi, apabila Cikgu Siti Fatmawati beritahu tentang pertandingan ini, kami semua sudah teruja malah sudah sibuk membahagi tugas masing-masing,” katanya.

Sekolah yang ingin menyertai pertandingan, boleh mendapatkan maklumat lanjut dengan melayari www.muhibah.my.