Namun, sebagai pemain golf amatur, masalah kewangan sering kali menjadi faktor utama sebagai ‘rujukan’ untuk memilih kelab-kelab golf agar setanding dengan kewangan dalam poket sebelum beraksi.

Berikutan keadaan ekonomi negara yang dilihat sedikit merudum, ramai kaki golf akan mencari padang golf yang murah untuk melepaskan ‘ketagih’ mereka. Selain harga, faktor keseronokan dan kepuasan ketika bermain di samping makanan dan minuman dengan harga berpatutan tetapi enak turut menjadi pertimbangan mereka.

Impian ini akan menjadi realiti jika kaki-kaki golf berkunjung ke IOI Palm Villa Golf & Country Club (IOI Palm Villa) di Senai. Hanya lima minit perjalanan dari Lapangan Terbang Senai, 20 minit dari Singapura melalui Lebuhraya Link Kedua dan 28 kilometer dari pusat bandar Johor Bahru, IOI Palm Villa sedia melayani tetamu pada harga no komen.

Tiga lapangan sembilan lubang - Palm Course, Putra Course dan IOI Course dengan hamparan rumput zoysia matrella di fairway, tee box dan rough manakala bermuda tifdwarf di permukaan green, sudah pasti padang golf ilham Rick Robbins ini akan memberi keterujaan dan kepuasan kepada kaki-kaki golf apabila beraksi di sini.

Ketenangan jiwa sudah pasti akan terserlah tatkala melihat landskap yang menarik dengan pokok-pokok sawit yang menghijau. Bahkan lebih menakjubkan ketika berada di lubang satu IOI Course, anda akan dapat melihat Gunung Pulai ketika berada di tee box.

Pengurus Kelab IOI Palm Villa, Mohamad Fadil Ami berkata, sememangnya IOI Palm Villa adalah sebuah padang golf direka khusus bagi memenuhi cita rasa pemain golf yang inginkan keseronokan dan ketenangan dengan keindahan hutan semula jadi.

Menurutnya, Palm Course yang panjangnya 3,012 meter, Putra Course (3,097 meter) dan IOI Course (3,253 meter) akan menguji kehandalan pemain dengan perangkap kolam, rough, water hazard, lencongan fairway dan berbukit.

“Ramai pemain golf datang ke sini terutama pada hari minggu kerana harga di sini murah. Selalunya di kelab-kelab lain, kalau hujung minggu terutama Sabtu dan Ahad, harganya mahal. Tetapi di IOI Palm Villa, kita caj harga seperti hari biasa.

“Pada hari biasa, selalunya terdapat 120 orang pemain tempatan terutama dari Johor dan luar Johor. Tetapi kalau hujung minggu seperti Sabtu dan Ahad ada kira-kira 150 orang. Jumlah purata dalam sebulan kira-kira 3,500 hingga 4,000 pemain golf datang bermain di sini.

“Sebanyak 70 peratus daripadanya dari Singapura selain orang Korea, Jepun dan lain-lain bangsa,” katanya ketika ditemui di IOI Palm Villa, Senai, baru-baru ini.

Seperti kelab-kelab golf yang lain, IOI Palm Vila juga menyediakan pelbagai kemudahan termasuk bilik persalinan, surau, restoran, pro shop, putting green dan lapang sasar (driving range). Jika pemain golf membawa bersama ahli keluarga, mereka boleh mandi di kolam renang atau bermain badminton, squasy, tenis dan snuker atau boleh rehatkan diri di sauna.