Singapura naik taraf jet pejuang F-16 dengan keupayaan baharu - Utusan Malaysia

Singapura naik taraf jet pejuang F-16 dengan keupayaan baharu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF).

F-16 yang dinaik taraf akan memastikan kesediaan dan keupayaan operasi Tentera Udara Republik Singapura (RSAF) untuk mempertahankan ruang udaranya sehingga pertengahan 2030-an, menurut MINDEF dalam kenyataan ‘Lembaran Fakta: F-16 Dinaik Taraf RSAF’ yang dikeluarkan hari ini.

F-16 kini dilengkapi dengan enam keupayaan baharu iaitu Active Electronically Scanned Array Radar (AESA), Joint Helmet Mounted Cueing System (JHMCS), Air-to-Air Munition, Air-to-Ground Munition, Datalink Capability, dan Suite Electronic Warfare (EW).

Radar AESA yang baharu mewakili peningkatan keupayaan yang ketara, membolehkan pesawat pejuang menjejak sasaran pada jarak yang lebih jauh, menurut MINDEF.

F-16 yang dinaik taraf itu juga dilengkapi dengan keupayaan serangan darat sepanjang cuaca membolehkan ia menyerang sasaran dengan peluru ketepatan yang lebih berkebolehan seperti Laser Joint Direct Attack Munition (LJDAM).

“Ia juga menggunakan peluru berpandu udara-ke-udara moden seperti peluru berpandu Python-5, membolehkan ia membabitkan spektrum ancaman udara yang lebih luas,” menurut kementerian itu.

Di samping itu, kementerian menjelaskan sistem pautan data dengan paparan dipasang pada topi keledar akan membolehkan juruterbang memaksimumkan penggunaan senjata pesawat pejuang itu.

Akhbar The Straits Times melaporkan bahawa F-16 yang dinaik taraf membuat penampilan sulung di Exercise Forging Sabre unilateral yang diadakan antara 11 dan 30 September di Idaho, Amerika Syarikat. F-16 RSAF mula beroperasi pada 1998.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN