ASEAN enggan jadi proksi kuasa besar dunia

ASEAN enggan jadi proksi kuasa besar dunia

PRESIDEN Indonesia, Joko Widodo (tengah) berucap semasa Sidang Kemuncak ASEAN-China di Jakarta.-AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA: Pemimpin Asia Tenggara bertemu dengan pegawai tertinggi Amerika Syarikat (AS), China dan Jepun dalam satu siri sidang kemuncak di Indonesia, menyaksikan persaingan kuasa besar, isu serantau dari Laut China Selatan dan peluru berpandu Korea Utara menjadi topik utama perbincangan.

Pada Sidang Kemuncak ASEAN Ke-43, 10 negara anggota turut mengadakan persidangan berasingan dengan China, Jepun, Korea Selatan, AS dan Kanada, sekali gus menyediakan arena untuk kuasa besar melobi blok itu.

FOKUS ISU SERANTAU

Timbalan Presiden AS, Kamala Harris hadir menggantikan Presiden, Joe Biden, manakala Perdana Menteri China, Li Qiang mengambil bahagian dalam persidangan tersebut bagi mewakili Presiden, Xi Jinping.

“Kami mencari titik temu sambil mengetepikan perbezaan. Kami berdua mempunyai usaha untuk mencapai keamanan yang berterusan.

“Selagi kita berada di landasan yang betul, tidak kira apa badai yang akan datang, kerjasama China-ASEAN akan teguh seperti biasa dan mampu melawan segala rintangan,” kata Qiang dalam ucapan pembukaan pada sidang kemuncak ASEAN-China.

Mesyuarat semalam lebih memfokuskan isu serantau sebelum Sidang Kemuncak Asia Timur yang akan dihadiri Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov berlangsung dengan isu geopolitik lebih luas menjadi agenda utama.

“Pada kedua-dua sidang kemuncak itu, Timbalan Presiden menekankan komitmen berterusan AS kepada rantau Asia Pasifik secara amnya dan kepada pusat ASEAN khususnya,” kata Penasihat Keselamatan Negara AS, Jake Sullivan.

Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida dan Presiden Korea Selatan, Yoon Suk-yeol turut bertemu dengan Qiang bersama tambahan tiga persidangan berasingan di mana pertelingkahan mengenai pelepasan air sisa terawat dari loji nuklear Fukushima diketengahkan.

Qiang berkata, kuasa besar mesti menentang konfrontasi dan ‘perang dingin baharu’ ketika bertemu dengan dua pemimpin berkenaan.

“Percanggahan pendapat dan pertikaian mungkin timbul antara negara disebabkan persepsi yang salah, kepentingan yang berbeza atau campur tangan luar.

“Untuk memastikan perbezaan terkawal, apa yang penting sekarang ialah usaha menentang tindakan memilih pihak, konfrontasi blok dan perang dingin baharu,” tambahnya.

ENGGAN JADI PROKSI

Tuan rumah Indonesia menegaskan bahawa blok itu tidak akan menjadi proksi untuk persaingan kuasa besar ketika ketegangan antara AS dan China berterusan dalam isu di Taiwan, Laut China Selatan dan pencerobohan Russia ke atas Ukraine.

Suk Yeol dalam temu bual dengan akhbar Kompas berkata, beliau akan mendesak ASEAN untuk bergabung tenaga dengan Seoul bagi menentang ancaman nuklear Pyongyang.

Pemimpin Asia Tenggara turut menggunakan platform sidang kemuncak tersebut untuk mengutuk keganasan dan serangan ke atas orang awam di Myanmar dan mengecam tindakan kejam junta tentera negara itu.

Indonesia menegaskan, terdapat sedikit kemajuan dalam rancangan damai yang dipersetujui negara anggota.

China turut mengecewakan beberapa anggota ASEAN minggu lalu apabila mengeluarkan peta rasmi baharu yang menuntut kedaulatan ke atas majoriti Laut China Selatan.

Keadaan itu turut mencetuskan teguran tajam dari seluruh rantau termasuk Malaysia, Vietnam dan Filipina.

Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr. sempat memberi amaran terhadap cita-cita hegemoni di laluan air yang dipertikaikan itu dan menegaskan, kesilapan pengiraan boleh membawa akibat paling buruk kepada negara Asia Tenggara.-AFP

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN