Garuda Indonesia diminta patuhi jadual penerbangan haji - Utusan Malaysia

Garuda Indonesia diminta patuhi jadual penerbangan haji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA: Syarikat penerbangan Garuda Indonesia digesa mematuhi jadual penerbangan yang sudah dipersetujui sekali gus memastikan tiada perubahan dalam jadual pelepasan jemaah haji.

Gesaan itu dinyatakan Kementerian Hal Ehwal Agama Indonesia sebagai maklum balas terhadap beberapa perubahan jadual perjalanan dalam tempoh 13 hari pelepasan jemaah haji dari Solo, Medan, Jakarta-Pondok Gede, dan Banjarmasin.

Pengarah Perkhidmatan Haji Dalam Negeri Kementerian Hal Ehwal Agama, Saiful Mujab, berkata sejak awal sudah ada jadual yang sudah dipersetujui antara kementerian itu dan Garuda Indonesia.

Beliau berkata jadual penerbangan perlu dipatuhi dengan tepat dan ketat kerana ia berkaitan dengan pergerakan jemaah pada setiap peringkat.

Katanya, jadual penerbangan telah dimaklumkan kepada jemaah termasuk peringkat pelepasan dari daerah atau bandar masing-masing ke tempat berlepas.

“Sekiranya berlaku perubahan, ia juga akan menjejaskan peringkat lain termasuk di Madinah dan Makkah.

“Perubahan jadual penerbangan akan memberi kesan domino kepada peringkat aktiviti jemaah haji di asrama haji, Madinah dan Makkah,” katanya.

Memetik laporan AntaraNews, kumpulan pertama jemaah haji bermula pada 24 Mei lalu dan akan berakhir pada 7 Jun dengan jemaah berlepas ke Madinah.

Sehingga Ahad, terdapat 69,327 jemaah yang berlepas dengan 183 kumpulan penerbangan. Daripada jumlah itu, 102 kumpulan penerbangan dengan Garuda Indonesia.

Kumpulan kedua, yang mana jemaah haji akan berlepas ke Jeddah dan kemudian Makkah akan bermula pada 8 Jun.

Proses pelepasan jemaah haji Indonesia dijadualkan berakhir pada 22 Jun.

Garuda Indonesia dijadualkan membawa sekurang-kurangnya 104,172 jemaah haji Indonesia dalam 287 kumpulan penerbangan tahun ini.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN