Bekas PM Britain letak jawatan Ahli Parlimen - Utusan Malaysia

Bekas PM Britain letak jawatan Ahli Parlimen

BORIS JOHNSON
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LONDON: Bekas Perdana Menteri Britain, Boris Johnson meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen dengan mendakwa beliau dipaksa keluar secara tertutup oleh lawan politiknya.

Ahli politik populis berusia 58 tahun itu disiasat jawatankuasa rentas parti atas dakwaan beliau berulang kali berbohong kepada Parlimen berhubung parti yang melanggar perintah Covid-19 ketika memegang jawatan.

Dengan bukti, beliau sebelum ini menegaskan tidak melakukannya.

Bagaimanapun ketika jawatankuasa itu bersedia mendedahkan penemuan mereka kepada umum, beliau berkata mereka telah menghubunginya “menjelaskan… mereka bertekad untuk menggunakan prosiding terhadap saya untuk menghalau saya keluar dari Parlimen.”

Jawatankuasa Keistimewaan yang mempunyai majoriti Ahli Parlimen daripada parti Konservatifnya sendiri, mempunyai kuasa untuk mengenakan sekatan kerana mengelirukan Parlimen, termasuk penggantungan.

Lazimnya, penggantungan lebih 10 hari bekerja yang membawa kepada pilihan raya kecil di kawasan Ahli Parlimen.

Johnson, bagaimanapun, mendahului sebarang penemuan atau terpaksa berjuang untuk kekal sebagai Ahli Parlimen di kawasan Uxbridge dan South Ruislip di barat laut London yang mana beliau memegang majoriti tipis hanya lebih 7,000 dengan berhenti.

Beliau mengecam jawatankuasa itu, yang dipengerusikan oleh veteran pembangkang, Ahli Parlimen Parti Buruh, Harriet Harman, sebagai “mahkamah kanggaru.”

“Adalah amat menyedihkan untuk meninggalkan Parlimen sekurang-kurangnya buat masa ini tetapi lebih-lebih lagi saya keliru dan terkejut kerana saya boleh dipaksa keluar, secara antidemokrasi… dengan berat sebelah yang begitu berat,” katanya.

Pengumuman itu dibuat hanya beberapa jam selepas Johnson secara kontroversi memberi ganjaran kepada sekutu Brexit terdekatnya dan pegawai yang terbabit dalam saga “Partygate” – dalam senarai penghormatan peletakan jawatan perdana menterinya.

Pada masa sama, bekas setiausaha kebudayaannya Nadine Dorries mengumumkan beliau akan berhenti sebagai Ahli Parlimen berkuat kuasa serta-merta.

Johnson mengetuai pemilihan Tory untuk memperoleh majoriti 80 kerusi pada pilihan raya umum Disember 2019 dengan janji untuk “menyelesaikan Brexit”, membenarkannya melalui Parlimen perjanjian pemisahan daripada Kesatuan Eropah.

Beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan meninggalkan jawatan pada September tahun lalu, walaupun khabar angin berterusan bahawa beliau mahukan satu lagi peluang untuk menduduki jawatan teratas.

Johnson pertama kali menjadi Ahli Parlimen pada 2001 hingga 2008, kemudian berhenti untuk berkhidmat dua penggal empat tahun sebagai Datuk Bandar London.

Beliau menjadi Ahli Parlimen sekali lagi pada 2015, seterusnya menjadi Setiausaha Luar di bawah Theresa May. – AFP

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN