KPAI gesa kerajaan prihatin hak kanak-kanak sindrom down - Utusan Malaysia

KPAI gesa kerajaan prihatin hak kanak-kanak sindrom down

BEBERAPA peserta kurang upaya menerima latihan mengambil gambar di pusat bengkel Viaduct By Gubeng di Surabaya, Jawa Timur.-AGENSI

JAKARTA: Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia (KPAI) menggesa kerajaan mengoptimumkan usaha memenuhi hak kanak-kanak sindrom down dengan melaksanakan dasar sedia ada dan inklusif di peringkat kerajaan terendah terutamanya di kampung-kampung.

Tegas ahli KPAI, Diyah Puspitarini, usaha membantu dan memenuhi keperluan kanak-kanak sindrom down bukan sahaja tanggungjawab KPAI tetapi juga  Suruhanjaya Kebangsaan Mengenai Ketidakupayaan yang menyelia pelaksanaan dasar.

“Begitulah dasar-dasar ini boleh dilaksanakan ke peringkat bawahan kerajaan iaitu pentadbiran kampung kerana masalahnya bermula di sini.

“Semua pihak perlu sedar dan proaktif dalam menyelia. Ini kerana aduan dan laporan kes sering diterima KPAI berhubung hak kanak-kanak sindrom down yang dicabul atau tidak dipenuhi,” jelasnya kepada Antara News.

Katanya, tahun lalu, KPAI menerima 123 aduan berkaitan ketidaksempurnaan hak kanak-kanak kurang upaya, termasuk kanak-kanak sindrom down namun jumlah tersebut hanya sebilangan kecil daripada banyak insiden lain yang tidak dilaporkan.

“Kanak-kanak sindrom down sangat terdedah kepada keganasan fizikal, psikologi dan seksual. Oleh itu, KPAI mendesak supaya hak sivil dan hak mereka untuk mengambil bahagian dalam politik serta mendapatkan perlindungan undang-undang dapat dipenuhi.

“Mereka juga harus dilatih dengan kemahiran interaksi sosial dan kemahiran lain yang boleh membantu mereka bebas dari segi ekonomi,” ujarnya.

Dalam pada itu, Diyah turut menekankan bahawa kanak-kanak sindrom down juga berhak mendapat akses di sekolah inklusif dan khas, universiti, pendidikan agama, pendidikan kesihatan seksual dan reproduktif, serta perkhidmatan kesihatan.

“Mereka mesti mendapat penjagaan yang baik daripada ibu bapa mereka. Masyarakat mesti menerima kewujudan kanak-kanak sindrom down dalam persekitaran mereka dan menganggap mereka tidak berbeza dengan kanak-kanak lain,” tambahnya.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN