Akuakultur moden Kebumen contoh terbaik

Akuakultur moden Kebumen contoh terbaik

Joko Widodo menyampaikan ucapannya pada perasmian Kolam Budidaya Udang Berbasis Kawasan di Kabupaten Kebumen, Provinsi Jawa Tengah, kelmarin. -ANTARA

JAKARTA: Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) menyua­rakan kepercayaannya baha­wa penerapan pengurusan akuakultur moden di kawasan ternakan udang di Kabupaten Kebumen, Provinsi Jawa Te­ngah boleh menjadi contoh terbaik bagi wilayah lain menerapkan amalan serupa.

Lapor antaranews.com, beliau berkata, sistem pengurusan terperinci diperlukan untuk perniagaan ternakan udang bagi menyokong pengeluaran daripada kolam.

“Pengurusan (akuakultur) moden yang kita lihat hari ini boleh menjadi contoh yang boleh dicontohi oleh wilayah dan daerah lain nanti,” katanya ketika merasmikan Kolam Penanaman Udang Berasaskan Kawasan, kelmarin.

Sistem pengurusan terperinci dilaksanakan di kolam penternakan udang putih (Litopenaeus vannamei) di daerah Kebumen yang mampu menjaga kebersihan air bagi mengoptimumkan pengeluaran komoditi tersebut.

Presiden menyatakan bahawa setiap hektar kemudahan itu dianggarkan menjana lebih 40 tan metrik udang.

Jokowi berkata, keluasan Kolam Penanaman Udang Ber­asaskan Kawasan ketika ini mencapai 60 hektar.

Menurut maklumat di tapak Kementerian Hal Ehwal Kelautan dan Perikanan (KKP), kini terdapat 149 kolam akuakultur di kawasan seluas 60 hektar itu.

Kerajaan menyasarkan untuk membangunkan lagi kawasan itu sehingga mencapai 100 hektar dengan kira-kira 200 hingga 210 kolam pertanian.

Sementara itu, AS$11.27 juta (RM50.95 juta) dibelanjakan untuk membina kemudahan itu.

Kementerian juga menyatakan bahawa kemudahan penternakan udang adalah yang terbesar di Indonesia.

Kolam ini juga memenuhi amalan terbaik untuk penanaman udang moden dari per­spektif alam sekitar.

Usaha itu dijangka membantu kerajaan mencapai sasaran pengeluaran udang nasional.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN