fbpx

29 Jun 2022, 8:02 am

  TERKINI

Vaksin Covid-19 selamatkan 20 juta nyawa pada tahun pertama dihasilkan

PENDUDUK menerima suntikan vaksin Covid-19 di Hospital Babington di Belper, United Kingdom (UK) - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PARIS: Vaksin Covid-19 menghalang hampir 20 juta kematian pada tahun pertama selepas ia diperkenalkan, menurut kajian pemodelan besar pertama mengenai topik tersebut.

Kajian yang diterbitkan dalam Penyakit Berjangkit Lancet, adalah berdasarkan data dari 185 negara dan wilayah yang dikumpul dari 8 Disember 2020 hingga 8 Disember 2021.

Ia adalah percubaan pertama untuk menganggarkan jumlah kematian yang dicegah secara langsung dan tidak langsung akibat vaksinasi Covid-19.

Kajian itu mendapati 19.8 juta kematian dihalang daripada potensi 31.4 juta kematian yang akan berlaku jika tiada vaksin tersedia.

Kajian itu juga menggunakan angka rasmi atau anggaran apabila data rasmi tidak tersedia mengenai kematian akibat COVID-19, serta jumlah lebihan kematian dari setiap negara.

Kematian berlebihan ialah perbezaan antara jumlah orang yang meninggal dunia dari semua sebab dan jumlah kematian yang dijangka berdasarkan data lalu.

Analisis itu dibandingkan dengan senario alternatif hipotesis di mana tiada vaksin diberikan.

Model terbabit menyumbang kepada variasi dalam kadar vaksinasi merentas negara, serta perbezaan dalam keberkesanan vaksin berdasarkan jenis vaksin yang diketahui telah digunakan terutamanya di setiap negara.

China tidak termasuk dalam kajian itu kerana populasinya yang besar dan langkah-langkah pembendungan yang ketat, yang akan menjejaskan keputusannya, katanya.

Kajian itu mendapati negara berpendapatan tinggi dan sederhana menyumbang jumlah kematian terbesar yang dapat dielakkan, 12.2 juta daripada 19.8 juta, mencerminkan ketidaksamaan dalam akses kepada vaksin di seluruh dunia.

Hampir 600,000 kematian tambahan boleh dicegah jika matlamat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk memvaksin 40 peratus penduduk setiap negara menjelang akhir tahun 2021 dapat dicapai.

“Berjuta-juta nyawa mungkin telah diselamatkan dengan menyediakan vaksin kepada orang di seluruh dunia,” kata pengarang utama kajian, Oliver Watson dari Imperial College London.

Covid-19 secara rasmi mengorbankan lebih 6.3 juta orang di seluruh dunia, menurut WHO.

Namun, organisasi itu bulan lalu berkata, jumlah sebenar mungkin setinggi 15 juta, apabila semua punca langsung dan tidak langsung diambil kira. – AFP

POPULAR

KOSMO! TERKINI