fbpx

35,000 pekerja di San Fracisco bakal dipecat jika enggan ambil vaksin Covid-19

PETUGAS perubatan membuat persiapan untuk menyuntik vaksin Covid-19 kepada seorang lelaki di Pasadena, Texas, Amerika Syarikat. - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SAN FRANCISCO: Sebanyak 35,000 golongan pekerja di bandar raya ini diberitahu mereka perlu mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 dan jika enggan, mereka boleh diberhentikan kerja.

Lapor Metro, pengecualian vaksin akan diberi kepada mereka yang mempunyai masalah kesihatan atau berkaitan keagamaan, namun pekerja yang menolak untuk divaksin tidak akan ‘diberi muka’.

Ketua Polisi Jabatan Sumber Manusia San Francisco, Mawuli Tugbenyoh berkata, polisi baharu itu akan melibatkan semua golongan pekerja termasuk polis, bomba, pnegendali perkhidmatan pengangkutan dan pentadbiran majlis perbandaran.

Terdahulu, sebanyak 150 petugas perubatan di sebuah hospital di Texas, Houston dipecat selepas enggan mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Semua pekerja di bandar raya ini mempunyai masa selama 10 minggu untuk mendapatkan suntikan vaksin.

Bermula awal minggu ini, setiap pekerja mempunyai tempoh 30 hari untuk memaklumkan tentang status vaksinasi, selain perlu menunjukkan bukti sekiranya sudah mendapatkan imunisasi.


Sehingga Rabu lalu, kira-kira 55 peratus pekerja di San Francisco sudah menerima vaksin.

POPULAR

KOSMO! TERKINI