fbpx

1 Disember 2020, 7:53 am

  TERKINI

Menyamar jadi petani, bawa syabu bernilai RM2.9j

SEORANG lelaki menyamar petani ditahan kerana membawa syabu seberat lima kilogram dalam satu operasi di Sulawesi Barat, Indonesia. - AGENSI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA: Polis menahan seorang lelaki yang menyamar sebagai petani berpakaian lusuh kerana didapati membawa dadah jenis syabu seberat lima kilogram dan dianggarkan bernilai 10 bilion rupiah (RM2.9 juta).

Lapor Kompas.com, penahanan itu dibuat di Majene, wilayah Sulawesi Barat selepas orang ramai membuat laporan mengenai seorang lelaki membawa barang mencurigakan.

Ketika ditahan, suspek yang dikenal pasti sebagai Lanning, 38, itu mengenakan pakaian lusuh, berjalan kaki dan membawa barangan pertanian.

Hasil siasatan awal mendapati suspek sebenarnya membawa syabu seberat lima kilogram untuk dihantar ke Makassar, Sulawesi Selatan.

Suspek memberitahu dia sengaja berpakaian lusuh seperti petani kerana ingin mengaburi mata pihak berkuasa, namun penipuannya tidak berjaya.

Menurut Ketua Polis Sulawesi Barat, Eko Budi Sampurno, pihak polis masih menyiasat kes tersebut jika mempunyai kaitan dengan sindiket pengedaran dadah yang lain.

“Kesemua syabu tersebut ditemukan dalam bungkusan plastik hitam yang dibawa oleh suspek,” katanya.

BERITA BERKAITAN