Mahathir pertama kali berucap dalam ceramah Pas - Utusan Malaysia

Mahathir pertama kali berucap dalam ceramah Pas

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 3 April 1971, akhbar Utusan Malaysia melaporkan bekas ahli UMNO, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah berucap dalam satu rapat umum Pas di Padang Majlis Bandaran Jeram, Klang, Selangor.

Ini merupakan kali pertama Tun Dr. Mahathir berucap dalam kempen pilihan raya Pas yang diadakan bagi membantu calon parti berkenaan dalam pilihan raya kecil Parlimen Kapar, Mohd. Jais Fatahur Rahman.

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 3 April 1973 – Persatuan Belia Alma, Bukit Mertajam (PERBA) kini dihidupkan semula setelah sekian lama tidak bergerak aktif.
  • 3 April 1974 – Dewan Undangan Negeri Terengganu yang bersidang bagi penggal keempat hari ini meluluskan dengan sebulat suara rang undang-undang penubuhan ‘Yayasan Islam‘.
  • 3 April 1975 – Malaysia, Singapura dan Indonesia telah bersetuju mengadakan satu skim pemisah lalu lintas untuk memperbaiki keselamatan laluan di Selat Melaka.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428/019-3330317 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya