Malaysia dan Jepun setuju hapuskan visa - Utusan Malaysia

Malaysia dan Jepun setuju hapuskan visa

Pada 26 Januari 1983, Utusan Malaysia melaporkan Malaysia dan Jepun menandatangani satu memorandum persefahaman untuk memudahkan aliran pelawat kedua-dua negara dengan penghapusan visa.

Rakyat Malaysia boleh melawat Jepun selama tiga bulan tanpa visa sekirannya mereka tidak tergolong dalam empat kumpulan orang yang tidak termasuk dalam memorandum persefahaman itu yang bakal bermula pada 1 Mac ini.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 26 Januari 1971Duta Jerman ke Malaysia, Garhard Fischer menyatakan keyakinan bahawa Pulau Pangkor mampu dijadikan pusat pelancongan yang termaju sekiranya dilengkapi dengan berbagai kemudahan.
  • 26 Januari 1972 – Kerajaan Terengganu mempersetujui perluasan kawasan Majlis Bandaran Dungun dari 1,728 ekar yang ada sekarang kepada 3,140 ekar.
  • 26 Januari 1973 – Persatuan Pekedai-Pekedai Jahit Bandar Teluk Anson telah memberi jaminan tidak akan menaikkan lagi upah membuat pakaian sehingga menjelang Tahun Baru Cina.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN