Tunku enggan layan tuntutan Filipina ke atas Sabah - Utusan Malaysia

Tunku enggan layan tuntutan Filipina ke atas Sabah

Pada 25 September 1968, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman hari ini menegaskan bahawa beliau tidak akan berunding soal tuntutan Filipina ke atas Sabah dalam sidang kemuncak yang dicadangkan oleh Presiden Marcos.

Tujuan sidang kemuncak tersebut diadakan haruslah bertujuan untuk mencari jalan bagi menjernihkan suasana perhubungan kedua-dua negara supaya ia pulih seperti sedia kala.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 25 September 1971 – Kementerian Teknologi, Penyelidikan dan Kerajaan Tempatan sedia menimbangkan penubuhan sebuah pusat dokumentasi saintifik di negara ini.
  • 25 September 1972 – Lembaga Urusan dan Tabung Haji telah menubuhkan dua buah perbadanan, iaitu Perbadanan Pengangkutan dan Perusahaan Tabung Haji Sendirian Berhad dan Perbadanan Ladang-Ladang Tabung Haji Sendirian Berhad.
  • 25 September 1973 Cik Shamsiah, 20 tahun, penuntut tahun pertama Universiti Malaya telah dimahkotakan sebagai ‘Ratu Kolej Ke-4 Universiti Malaya‘.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN