Stadium Merdeka jadi tumpuan dunia - Utusan Malaysia

Stadium Merdeka jadi tumpuan dunia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 1 Julai 1975, Utusan Malaysia melaporkan Stadium Merdeka Kuala Lumpur menjadi tumpuan dunia apabila dua jaguh tinju dari Amerika dan Eropah, Muhammad Ali dan Joe Bugner bertarung untuk menentukan nasib siapakah yang akan menjadi juara tinju heavyweight dunia selepas ini.

Sementara itu, ratusan rakyat dari 71 buah negara di dunia akan dapat menyaksikan pertarungan tersebut melalui peti televisyen yang disiarkan secara terus-menerus.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 1 Julai 1973 – Pasukan Cruzeiro dari Brazil akan menentang Pasukan Kebangsaan Malaysia dalam perlawanan bola sepak persahabatan yang akan berlangsung di Stadium Merdeka pada 8 Julai ini.
  • 1 Julai 1974 – Cik Zaharah Ismail, 20, telah dipilih menjadi “Miss Electronics Penang” di Hotel Rasa Sayang, Batu Feringghi.
  • 1 Julai 1975 – Filem “Keluarga Si Comat” akan dilangsungkan tayangan perdananya pada 5 Julai ini di Panggung Sky Jalan Haji Hussein, Kuala Lumpur.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya