Pelbagai kecaman dan kata-kata kejian dilemparkan ke atas dua watak yang didukung oleh Azizah Mahzan (Nek Pah) dan Niena Baharun (Husna).

Tidak ketinggalan Saharul Ridzwan menerima tempias kemarahan menerusi wataknya sebagai Shah yang dituduh sebagai lelaki dayus dan lemah.

Drama terbitan Suhan Movies berdasarkan novel tulisan Emy Roberto itu memperlihat betapa emosi peminat drama tempatan begitu mudah meletus terutama apabila melibatkan soal rumah tangga.

Namun itulah sebenarnya yang mahu ditunjukkan oleh penerbitnya, Datuk Rosyam Nor yang memilih novel tersebut menerusi persepakatan sekumpulan kakitangan Suhan Movies kerana merasakan jalan ceritanya sangat dekat dengan masyarakat Malaysia.

“Sebenarnya itu sebuah cerita yang memberi refleksi kepada diri sendiri. Saya berharap penonton yang melihat Jangan Benci Cintaku ini bukan sekadar suka-suka tengok tetapi mengelak daripada memiliki perangai seperti yang dimiliki dua watak tersebut.

“Saya berharap watak Nek Pah dan Husna ini menjadi ukuran kepada penonton sendiri bagi mengenali perangai dan kelakuan diri. Ramai tak suka dengan watak mereka, jadi saya berharap akhlak sebegitu tidak menjadi amalan orang kita supaya tidak menjadi kebencian masyarakat.

“Terutama persepsi orang terhadap gelaran ‘makcik bawang’. Selalu yang dikaitkan dengan ‘makcik bawang’ ialah mereka yang gemar mengata orang lain tetapi bagi saya, persepsi itu salah.

“‘Makcik bawang’ yang dikatakan itu sebenarnya perbuatan atau kelakuan yang memedihkan mata kita. Sama seperti kelakuan Nek Pah dan Husna yang boleh dikategorikan dalam kelompok sebegitu kerana akhlak mereka memedihkan mata yang melihat sehingga menjadi kebencian semua,” kata Rosyam Nor.

Malah tambah aktor ini, sebagai produser, menerusi drama tersebut beliau melihat sesuatu yang berbeza iaitu kesukaan dan kebencian masyarakat penonton terhadap sesuatu isu, terutama golongan wanita.

Kata Rosyam, kekuatan drama tersebut selain daripada jalan ceritanya adalah bergantung kepada kemampuan para pelakonnya yang bekerja keras menjiwai watak masing-masing sehingga berjaya mengundang rasa benci khalayak.

Malah kerjasama yang terjalin antara penulis skrip, pengarah dan para pelakon yang mampu mengadaptasikan setiap babak menerusi sebuah lakon layar dengan persembahan yang sempurna dan menarik.

“Saya juga mengucapkan tahniah kepada pengarahnya, Pali Yahya kerana berjaya merencanakan drama ini dengan baik, sekali gus memberi warna tersendiri dengan beberapa babak yang di ‘twist’ untuk menjadikannya lebih menarik.

“Ini semua kerjasama semua pihak yang menjadikan Jangan Benci Cintaku menjadi tular,” katanya.

Pada masa yang sama kata Rosyam, drama tersebut juga menjadi platform untuk para pelakonnya menggilap bakat, sekali gus turut mengembalikan semula nama yang semakin pudar.

“Misalnya, Niena Baharun sudah lama berlakon tetapi nasib dia tidak begitu baik dan kurang menyerlah. Apabila dia muncul dalam drama ini dan dikenali kerana watak Husna menjadi platform untuk Niena menggilap namanya.

“Biarpun dibenci dengan watak Husna, tetapi dia berjaya menangkap perhatian penonton tempatan untuk mengetengahkan bakat yang sebenarnya sangat bagus jika mendapat karakter yang tepat.

“Begitu juga dengan Saharul Ridzwan yang kembali meledakkan namanya sebagai hero selepas agak senyap seketika. Harapnya selepas ini, Saharul akan pandai memilih watak yang sesuai untuk dirinya agar dapat kekal lama dalam industri.

“Untuk Zahirah Macwilson pula, dia berjaya meletakkan diri sebagai heroin TV yang popular buat masa ini. Pelakon senior Azizah Mahzan pula sudah pasti tak perlu dipertikai lagi, tetapi kehadiran dia dalam drama ini mampu menambah kebencian orang kepada watak Nek Pah,” kata Rosyam.

Minggu ini merupakan minggu penyudah kepada drama tular ini. Sewaktu menemu bual penerbit, pelakon dan juga usahawan terkenal itu, proses suntingan terakhir sedang dilakukan oleh pihak produksi.

Malah Rosyam memberi gambaran yang media sosial akan kembali riuh dengan babak yang tidak dijangka.

“Sama ada saya akan tampil atau tidak sebagai kemunculan khas, saya tidak boleh beritahu. Segala-galanya akan terjawab pada episod terakhir Jangan Benci CIntaku minggu ini,” kata Rosyam.