Kodok raksasa ditemukan renjer di Australia

Kodok raksasa ditemukan renjer di Australia

KYLEE Grey memegang kodok tebu gergasi yang dinamakan Toadzilla di Taman Negara Conway Queensland, kelmarin. -AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

QUEENSLAND: Seekor kodok tebu raksasa yang mempunyai berat sama dengan beberapa bayi manusia yang baru lahir ditemukan oleh renjer Australia di Queensland Utara, Australia.

Menurut laporan Al Jazeera, Jabatan Alam Sekitar dan Sains Queensland memberitahu, kodok itu yang dinamakan Toadzilla ditemukan oleh seorang renjer hutan di Taman Negara Conway Queensland dan seberat 2.7 kilogram.

Kodok tebu raksasa dipercayai seekor kodok betina dan dijangka boleh mencatat rekod dunia baharu.

Penemuan itu bermula apabila renjer hutan, Kylee Grey sedang dalam perjalanan melalui taman negara berkenaan minggu lalu dan terserempak dengan seekor ular yang merayap melintasi laluan sehingga memaksa kenderaannya berhenti.

Melangkah keluar dari kenderaan itu, Grey berkata, dia ternampak seekor kodok tebu dengan saiznya yang besar sehingga membuatkannya tersentak.

“Saya mencapai kodok itu dan tidak percaya betapa besar dan beratnya. Kami menggelarnya sebagai Toadzilla dan segera memasukkannya ke dalam bekas supaya kami boleh mengeluarkannya dari alam liar.

“Seekor kodok tebu sebesar itu akan memakan apa sahaja yang boleh masuk ke dalam mulutnya termasuk serangga, reptilia dan mamalia kecil,” kata Gray dalam satu kenyataan.

Berita ABC Australia memetik Grey sebagai berkata, kodok itu kelihatan hampir serupa bola sepak dengan sepasang kaki.

Kodok itu yang boleh hidup sehingga 15 tahun ditemukan pada ketinggian 393 meter.

Menurut Gray, Muzium Queensland berminat untuk mengambilnya kerana kodok itu mungkin yang terbesar dalam rekod setakat ini.

Bagaimanapun, hayat Toadzilla itu terpaksa dipendekkan dan ABC melaporkan bahawa katak itu dibunuh serta akan dihantar ke Muzium Queensland di Brisbane.

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya