Untung bersih KAB melonjak kepada RM5.12 juta suku pertama 2024 - Utusan Malaysia

Untung bersih KAB melonjak kepada RM5.12 juta suku pertama 2024

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA:Kinergy Advancement Berhad (KAB) mencatatkan lonjakan keuntungan selepas cukai sebanyak 98.6 peratus kepada RM5.12 juta bagi suku pertama tahun kewangan berakhir 31 Disember 2024, berbanding RM2.58 juta bagi tempoh sama tahun sebelumnya.

Bagi suku sama, syarikat yang dahulunya dikenali sebagai Kejuruteraan Asastera Berhad merekodkan pendapatan sebanyak RM42.04 juta, mengekalkan prestasi yang stabil berbanding RM42.76 juta pada suku yang sama tahun lalu.

KAB berkata, pertumbuhan yang teguh ini menggariskan keberkesanan fokus strategiknya pada segmen tenaga lestari (SES), yang terus memacu momentum kewangan dan operasi kumpulan.

Segmen SES, khususnya, telah menunjukkan prestasi luar biasa, menjana pendapatan RM19.86 juta, lebih tiga kali ganda sepanjang tahun lalu

“Peningkatan ketara ini boleh dikaitkan dengan sumbangan daripada projek dan pengambilalihan baharu.

“SES sahaja telah menghasilkan keuntungan operasi sebanyak RM5.94 juta, peningkatan yang ketara daripada RM2.68 juta pada tahun sebelumnya, menekankan keuntungan yang tinggi dan potensi kepakaran KAB yang menjanjikan dalam membangunkan penyelesaian dan projek tenaga boleh diperbaharui dan mampan,” katanya dalam kenyataan.

Timbalan Pengerusi Eksekutif merangkap Pengarah Urusan kumpulan, Datuk Lai Keng Onn berkata, memandang ke hadapan, KAB kekal optimistik dengan berhati-hati tentang prospek masa depannya, yang kebanyakannya didorong oleh segmen perniagaan SES.

Katanya, momentum pertumbuhan pendapatan yang mengagumkan dalam segmen perniagaan SES semasa suku pertama, didorong oleh pembangunan kukuh ekosistem tenaga yang berdaya tahan dan mampan.

“Kami telah memasuki suku pertama 2024 sebagai salah satu daripada 10 Pembekal Kelestarian Tenaga Teratas di APAC, mengekalkan momentum pertumbuhan yang konsisten.

“Tumpuan strategik kami pada segmen tenaga dengan penyelesaian tenaga bersih (CE), tenaga boleh diperbaharui (RE) dan cekap tenaga (EE) kekal sejajar dengan pengembangan pengiktirafan keupayaan teknikal kami.

“Pengiktirafan yang ketara ini menyemarakkan keyakinan kami untuk prospek positif pada tahun kewangan 2024,” ujarnya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya