Ekonomi Indonesia dijangka tumbuh 4.5-5.3% - Utusan Malaysia

Ekonomi Indonesia dijangka tumbuh 4.5-5.3%

EKONOMI Indonesia dijangka tumbuh sekitar lima peratus atau melebihi l;ima peratus pada suku keempat 2022. - GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA: Bank Indonesia menganggarkan pertumbuhan ekonomi negara itu berada dalam julat 4.5 peratus hingga 5.3 peratus pada suku keempat 2022, disokong oleh prestasi eksport dan penggunaan awam.

Timbalan Gabenor Bank Indonesia (BI), Dody Budi Waluyo mendedahkan, pertumbuhan ekonomi domestik pada suku keempat 2022 kekal baik. 

Ujarnya, ini kerana permintaan dalam negeri kekal berdaya tahan, dipengaruhi oleh kuasa beli rakyat dan mengekalkan keyakinan terhadap ketua ekonomi, serta prestasi eksport yang positif.

“Dengan perkembangan ini, pertumbuhan ekonomi pada suku keempat 2022 akan berada dalam julat unjuran 4.5 peratus hingga 5.3 peratus dan untuk 2022 secara keseluruhannya dianggarkan cenderung ke atas dalam julat ini,” katanya kepada CNBC Indonesia.

Unjuran BI itu selari dengan bacaan Menteri Kewangan, Sri Mulyani Indrawati.

Beliau optimis ekonomi Indonesia pada suku keempat 2022 akan berkembang melebihi 5.0 peratus, sejajar dengan peningkatan penggunaan awam pada akhir tahun.

“Pada suku keempat, pertumbuhan ekonomi akan kekal kukuh sekitar atau lebih 5.0 peratus kerana kita dapat melihat keadaan komuniti penggunaan kita masih berkembang dengan sangat kukuh, malah mobiliti menjelang akhir tahun telah meningkat,” katanya.

Selain itu, keyakinan Sri Mulyani adalah berdasarkan hasil cukai serantau daripada restoran, hotel dan bayaran letak kereta, yang dijangka meningkat sehingga 120 peratus. 

Beliau melihat perkara ini berlaku bukan sahaja di Jakarta, malah hampir di seluruh wilayah.

“Pendapatan cukai wilayah dari segi cukai restoran, hotel dan parkir naik bukan 11 peratus atau 20 peratus. Kenaikannya lebih 60 peratus sehingga 120 peratus. Ini bukan sahaja fenomena di Jakarta, ini fenomena di hampir semua wilayah,” tegasnya.

Keyakinan ini bagaimanapun tidak setinggi dahulu kerana bacaan daripada Kementerian Kewangan pada Disember 2022 percaya bahawa KDNK pada suku keempat berpotensi menjadi perlahan.

Ketua Agensi Dasar Fiskal Kementerian Kewangan, Febrio Nathan Kacaribu menjelaskan, unjuran pertumbuhan ekonomi suku keempat dipengaruhi oleh keterukan cabaran ekonomi pada penghujung tahun, khususnya di peringkat global. 

Menurutnya, kelembapan ekonomi global semakin menjejaskan negara.

“Kami masih membuat anggaran, tetapi lebih kurang sekitar 5 peratus atau sedikit di bawah 5 peratus,” katanya. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya