fbpx

Samsung Elec gandakan pengeluaran cip menjelang 2027

SEOUL: Perniagaan pembuatan kontrak cip Samsung Electronics merancang untuk meningkatkan lebih tiga kali ganda kapasiti pengeluaran cip termajunya menjelang 2027 untuk memenuhi permintaan kukuh walaupun menghadapi masalah ekonomi global semasa.

Syarikat kedua terbesar di dunia selepas Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) itu menyasarkan pengeluaran besar-besaran cip teknologi dua nanometer termaju menjelang 2025 dan cip 1.4-nanometer menjelang 2027, ditetapkan untuk digunakan dalam aplikasi seperti pengkomputeran berprestasi tinggi dan kecerdasan buatan.

“Terdapat beberapa kemajuan [dalam menaikkan harga] tahun ini, dan kos sedang dikaji. Tempahan baharu pada masa ini akan dibuat selepas dua hingga tiga tahun, jadi kesan langsung daripada suasana semasa akan menjadi minimum,” kata Naib Presiden Eksekutif perniagaan faundri Samsung Electronics, Moonsoo Kang.

Samsung mula mengeluarkan cip secara besar-besaran dengan teknologi tiga nanometer pada Jun. 

Syarikat itu sedang berbincang dengan bakal pelanggan untuk kerjasama tiga nanometer, termasuk Qualcomm, Tesla dan Advanced Micro Devices, kata Samsung.

Samsung, pembuat cip memori terbesar di dunia, menghadapi kesukaran dalam memenuhi jangkaan pelanggan untuk hasil faundri dalam beberapa tahun kebelakangan ini. 

Penganalisis berkata syarikat itu telah menolak teknologi canggih terlalu cepat untuk bersaing dengan TSMC, tetapi mengalami kurang pengalaman dengan kerjasama pelanggan jangka panjang yang diperlukan dalam pembuatan kontrak.

Ketua pegawai eksekutif bersama Samsung, Kyung Kye-hyun memberitahu pemberita perniagaan faundrinya telah ketinggalan jadual pembangunan dan prestasi TSMC dalam cip lima dan empat nanometer, tetapi pelanggan berminat dengan versi kedua cip tiga nanometer yang akan dibuat mulai 2024.

“Kami telah memenuhi jangkaan pelanggan sejak permulaan pengeluaran besar-besaran cip tiga nanometer tahun ini,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa permintaan untuk cip lima nanometer termaju dan lebih halus meningkat dengan pesat, walaupun tekanan inflasi semasa, disebabkan pengembangan jangka panjang pengkomputeran berprestasi tinggi, kecerdasan buatan, sambungan 5G dan 6G serta aplikasi automotif.

“Industri mungkin mendapati sukar untuk memenuhi permintaan walaupun semua pelaburan yang dirancang dilaksanakan,” katanya.

“Bilangan terhad mesin pembuatan cip canggih yang boleh dikeluarkan oleh syarikat Belanda ASML mengehadkan berapa banyak kapasiti cip lanjutan boleh ditambah.

Samsung kini sedang membina pengeluaran cip di Taylor, Texas untuk operasi pada 2024. – AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN