China tambah rangsangan untuk selamatkan ekonomi - Utusan Malaysia

China tambah rangsangan untuk selamatkan ekonomi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

CHINA: China meningkatkan rangsangan ekonominya dengan langkah satu trilion yuan (AS$146 bilion) lagi untuk meningkatkan pertumbuhan dan mengekang kesan penutupan Covid-19 yang berulang serta krisis dalam pasaran hartanah.

Majlis Negara, Kabinet China, menggariskan pakej dasar 19 mata pada Rabu, termasuk 300 bilion yuan lagi yang boleh dilaburkan oleh bank dasar negara dalam projek infrastruktur, di samping 300 bilion yuan yang telah diumumkan pada akhir Jun. 

Kerajaan tempatan akan diperuntukkan 500 bilion yuan bon khas daripada kuota yang tidak digunakan sebelum ini.

Pada mesyuarat yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Li Keqiang, Dewan Negara berikrar untuk mengekalkan skala dasar yang munasabah pada masa yang tepat dan tegas, menurut bacaan daripada penyiar negeri.  

Pada masa sama, Majlis Negeri berkata, ekonomi tidak akan dibanjiri dengan rangsangan yang berlebihan dan China tidak akan mengambil terlalu banyak ruang dasar masa depannya, mengulangi pendirian pegawai yang agak berhati-hati terhadap rangsangan tahun ini.

Penutupan semula ekonomi China serta kemerosotan hartanah selama setahun telah melemahkan pertumbuhan, meletakkan matlamat pertumbuhan kerajaan sekitar 5.5 peratus sukar dicapai. 

Pegawai telah mengecilkan sasaran dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana mereka berpegang pada dasar Sifar Covid untuk menghapuskan jangkitan, dengan ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg mengunjurkan pertumbuhan kurang daripada 4.0 peratus tahun ini.

Ahli ekonomi Goldman Sachs Group Inc berkata langkah yang diumumkan pada Rabu tidak akan mencukupi untuk menaikkan kadar pertumbuhan keseluruhan daripada 3.0 peratus yang mereka unjurkan.

Majlis Negeri juga berjanji untuk meluluskan sekumpulan projek infrastruktur dengan pihak berkuasa tempatan digalakkan menggunakan dasar kredit khusus bandar untuk menyokong permintaan perumahan yang munasabah.

Di tengah-tengah masalah tenaga yang dicetuskan oleh kemarau, sokongan juga ditujukan kepada syarikat penjanaan kuasa milik kerajaan, yang akan dibenarkan menjual 200 bilion yuan bon dan 10 bilion yuan lagi subsidi akan ditawarkan kepada sektor pertanian.

Majlis Negeri juga berikrar untuk terus menurunkan kos pembiayaan dan memperkenalkan langkah-langkah untuk menyokong pembangunan perniagaan swasta dan syarikat platform. – AGENSI

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.