Seorang pengusaha penternakan burung puyuh, Hairulizam Saat, 48, berkata, bukan mudah untuk terus mencapai kejayaan kerana terlebih dahulu ‘diduga’ kesabarannya apabila hanya 91 ekor yang hidup, selebihnya mati tanpa diketahui puncanya.

Namun, ujian tersebut tidak mematahkan semangat dan usa­ha beliau untuk terus meneroka bidang penternakan burung puyuh secara komersial sehingga muncul menjadi penternak berjaya pada hari ini.

Sebelum menceburi bidang tersebut, beliau menjadi peniaga pasar malam yang menjual burung puyuh goreng serta lain-lain produk berasaskan ayam terma­suk kentang goreng.

Menurutnya, idea untuk menternak burung puyuh diambil berikutan pembekal daging unggas berkenaan menghentikan penghantaran sehingga menye­bab­kannya terputus bekalan dalam tempoh tertentu produk tersebut.

Dia dan isterinya, Siti Fairus Paiman, 42, kemudian nekad menceburi penternakan burung puyuh kerana yakin dengan potensi bidang berkenaan.

“Selepas enam bulan menternak burung puyuh dalam sangkar, kami mula membina reban pertama bagi menambah jumlahnya yang telah menunjukkan pencapaian mengalakkan,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Beroperasi di Kampung Parit Saniman, Ayer Baloi, dekat sini di atas tanah seluas 2.4 hektar, be­liau membeli anak puyuh daripada pembekal di Kedah dengan harga 52 sen seekor yang berusia sehari.

Hairulizam memberitahu, bagi menambahkan pengetahuan dalam bidang ternakan, beliau mengikuti kursus ternakan burung puyuh anjuran Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

“Alhamdulillah, kursus yang diterima memberikan banyak faedah kepada saya dalam me­ngu­rus ternakan burung puyuh yang hanya mengambil tempoh matang selama 30 hari,” katanya.

Menurutnya, cabaran dalam penternakan itu adalah masalah penyakit yang biasanya menyebabkan kira-kira 10 peratus puyuh mati bagi setiap reban yang dianggarkan mampu menampung 10,000 ekor burung tersebut.

Jika pada tahun 1997, hanya beliau dan keluargnya menjalankan perusahaan itu, namun dengan jumlah reban sebanyak 33 buah, pihaknya memerlukan pekerja tambahan.

“Seramai 19 pekerja bertugas dengan syarikat kami, Nur FNZ Enterprises termasuk pekerja asing yang menjadi tulang belakang kejayaan perniagaan yang kini berusia 39 tahun.

“Masing-masing mempunyai peranan seperti pembersihan reban, memberi makan, menjaga keperluan puyuh daripada anak sehingga membesar dan kerja-kerja memproses puyuh untuk dibekukan,” katanya.

Dengan tagline ‘Puyuh Segar Dari Ladang’ kini syarikat tersebut menjadi pengeluar daging puyuh yang utama di negeri ini dan mampu mengeluarkan 70,000 ekor setiap bulan.