Pengurus Negara PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez berkata, program itu menawarkan orang ramai dengan pemeriksaan kelayakan pinjaman, memberikan ramalan tertinggi terhadap jumlah pinjaman rumah yang bank sedia luluskan.

“Apa yang membezakan Mortgage Pre-Qualifier adalah platform berkenaan memberikan ramalan yang sangat tepat, hanya mengambil masa lima minit dan disediakan secara percuma menerusi propertyguru.com.my/mortgageprequalifier/.

“Ini bermakna, pembeli rumah boleh segera mengenal pasti jika mereka layak atau tidak untuk menerima pinjaman dari bank dan dapat mengambil langkah yang betul untuk meningkatkan peluang memiliki rumah,” katanya pada acara pelancaran program itu, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pegawai Pemasaran PropertyGuru, Bjorn Sprengers dan Ketua Pemasaran Pengguna PropertyGuru Malaysia, Ryan Thoo.

Mortgage Pre-Qualifier merupakan inovasi pertama seumpamanya di Asia Tenggara yang dimajukan PropertyGuru dengan kerjasama platform teknologi kewangan hartanah, MHub dan agensi pelaporan kredit, CTOS.

Menurut Fernandez, sebanyak 92 peratus rakyat Malaysia menyatakan hasrat untuk memiliki rumah sendiri, namun lebih satu daripada dua atau sekitar 60 peratus daripada mereka berdepan masalah penolakan permohonan pinjaman.

Katanya, walaupun hanya menumpu kepada segmen rumah mampu milik antara RM300,000 hingga RM500,000 sebuah, 71 peratus daripada generasi milenial berusia 22 hingga 37 tahun masih tidak mampu untuk membeli rumah.

“Secara keseluruhannya, sebahagian besar golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40) dan sederhana (M40) masih tidak mampu memiliki rumah, sementara harga hartanah di Malaysia kekal di paras 4.4 kali ganda pendapatan median.

“Disebabkan kesulitan ini, kami memperkenalkan Mortgage Pre-Qualifier yang bukan sahaja memberi maklumat tentang jumlah pinjaman, tetapi juga pandangan praktikal mengenai apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kelayakan pinjaman,” jelasnya. - UTUSAN ONLINE