Pengerusi Eksekutifnya, Jene­ral (B) Tan Sri Abdullah Ahmad berkata, ia menunjukkan peningkatan dalam prestasi Mavcom, meskipun bilangan aduan yang dikemukakan menyaksikan kenaikan sebanyak 23 peratus berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Katanya, Malaysia Airlines mewakili 39.6 peratus daripada adu­an yang diterima oleh Mavcom, meningkat kepada 291 aduan untuk tempoh laporan berbanding 157 aduan bagi tempoh yang sama tahun sebelumnya.

“AirAsia dan Malindo Air ma­sing-masing mewakili 23 peratus dan 22.9 peratus daripada jumlah aduan yang diterima.

“Walau bagaimanapun, jumlah aduan yang difailkan terhadap Air­Asia untuk tempoh laporan menurun 23.9 peratus, manakala yang melibatkan Malindo Air me­nyaksikan lonjakan 46.1 peratus,” katanya dalam Laporan Pengguna Isu Ketiga Mavcom di sini hari ini.

Secara purata, Mavcom menerima sebanyak 17 aduan bagi setiap sejuta penumpang sepanjang tempoh enam bulan tersebut.

Antara tiga kategori aduan ter­tinggi ialah aduan berkenaan kehilangan, kerosakan dan kelewatan bagasi, pemprosesan bayaran balik dan penundaan penerbangan.

Bilangan aduan yang diterima bagi ketiga-tiga kategori itu te­lah meningkat dari tahun sebe­lumnya, khususnya lonjakan yang ketara berkenaan isu kesalahan pengendalian bagasi.

Sementara itu, Abdullah ber­kata, pengguna juga membuat aduan mengenai kemudahan dan perkhidmatan lapangan terbang.

“Walaupun jumlahnya tidak setinggi aduan yang diterima bagi syarikat penerbangan, Mavcom mencatatkan bahawa ada peningkatan dalam jumlah aduan yang diterima.

“Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 mendapat aduan yang terbanyak diikuti oleh lapangan terbang di Sabah dan Sarawak,” jelasnya.