Rencana bertarikh Januari 2016 disediakan oleh Jeronim Capaldo dan Alex Izurieta bersama Jomo Kwame Sundaram daripada Institut Pembangunan dan Alam Sekitar Global universiti berkenaan, menu­ding bahawa mana-mana perjanjianperdagangan bebas, termasuk TPPA, Perkongsian Komprehensif Ekonomi Serantau, hanya mengundang impak negatif kepada ekonomi.

Rencana bertajuk Trading Down: Unemployment, Inequality and Other Risks of the Trans-Pacific Partnership Agreement (Penyusutan Perdagangan: Pengangguran, Ketaksamaan dan Risiko Lain Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik), menggunakan Model Dasar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Ada dua perkara yang boleh dipertikaikan dengan model (kajian). Pertama, ia merujuk pekerja sebagai statik (tidak bergerak) dan tidak cukup fleksibel untuk beralih antara sektor.

“Walaupun kita dapat melihat secara jelas bahagian kemerosotan pekerja dalam sektor pembuatan akibat (pelaksanaan kaedah) peng­automatikan menggantikan tenaga kerja, masih ada bukti ketara yang ia pada kesudahannya akan membawa kepada sektor perkhidmatan yang berpendapatan tinggi dan menyum­bang kepada ekonomi secara ke­seluruhannya,” kata MIDF Research dalam nota kajiannya di sini hari ini.

Malah, firma penyelidikan itu berkata, wujud kemungkinan lebih tinggi bahawa mereka yang digantikan teknologi berintensif modal adalah kalangan pekerja kurang mahir dan bukannya mereka yang berkemahiran sederhana dan tinggi.

“Kedua, keuntungan tinggi diperolehi syarikat walaupun dalam persekitaran gaji pekerja yang rendah, akhirnya akan menjurus kepada pendapatan lebih tinggi untuk kerajaan,” katanya. – BERNAMA

“Negara-negara yang berpendapatan tinggi akan dapat mengagihkan semula (hasil) kepada golongan miskin, sama ada menerusi pemberian subsidi tunai bagi kumpulan berpendapatan rendah atau faedah pengangguran yang mengurangkan lagi jurang ketaksamaan,” katanya.

MIDF Research juga menegaskan, Indeks Gini Malaysia adalah lebih tinggi berbanding Amerika Syarikat dan United Kingdom, negara-negara yang disifatkan lebih terbuka berbanding Malaysia.

“Tiada sebarang petunjuk jelas bahawa peningkatan kegiatan perdagangan hanya mencetuskan ketaksamaan yang lebih ketara,” katanya. – BERNAMA