Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (gambar) berkata, peruntukan itu dapat meringankan beban kewangan yang dihadapi pene­roka terutamanya dalam menyediakan keperluan persekolahan untuk tahun baharu.

Beliau berkata, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi prihatin dengan kesukaran dilalui pene­roka Felda apabila harga sawit dan getah berada pada tahap yang rendah.

“Di sebalik segala kemelut melibatkan Felda yang ditinggalkan kerajaan terdahulu, kementerian ini bersama dengan pengurusan baharu Felda telah dan sedang berusaha keras untuk memastikan kebajikan peneroka dan keluarga mereka sen­tiasa terpelihara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, sewaktu Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan, simpanan tunai Felda hampir kosong dengan bebanan hutang sebanyak RM8.025 bi­lion.

Mohamed Azmin berkata, ini memberi kesan besar kepada ­aliran tunai Felda seterusnya menjejaskan proses pembayaran kepada peneroka dan pembayaran komitmen lain.

Katanya, pihak pengurusan Felda sedaya upaya memastikan segala komitmen tersebut dapat dipenuhi, namun memandangkan jumlah yang perlu ditanggung adalah tinggi dan berterusan, Felda kebelakangan ini menghadapi kesukaran untuk memenuhinya.

“Kementerian Hal Ehwal Ekonomi mengambil langkah proaktif untuk mengatasi kemelut ini dengan memohon peruntukan khas sebanyak RM77 juta daripada kerajaan. Di atas keprihatinan Perdana Menteri (Tun Dr. Mahathir Mohamad), peruntukan khas ini diluluskan pada 20 Disember lalu,” kata­nya.

Semalam, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan peruntukan khas RM77 juta tersebut bagi membantu peneroka Felda melunaskan bayaran tertunggak pada tahun semasa.

Jumlah itu merangkumi bayaran khairat kematian sebanyak RM1.2 juta melibatkan waris kepada 120 peneroka yang telah meninggal dunia, manakala RM43 juta pula untuk bayaran tunggakan kepada Felda Technoplant Sdn. Bhd. bagi kerja-kerja operasi pembangunan ladang peneroka.

Sebanyak RM32.8 juta pula di­peruntukkan untuk baya­ran sara hidup dan pendahu­luan hasil tanam semula yang memanfaatkan 38,000 pe­­neroka Felda. – BERNAMA