Ketua Penganalisis RAM Ra­tings, Kristina Fong berkata, permintaan yang meningkat itu sebahagian besarnya disebabkan oleh kebangkitan bank-bank pusat utama ekonomi global yang semakin meningkat di tengah-tengah data ekonomi yang lemah daripada jangkaan.

Katanya, selaras dengan kecenderungan menurun dalam kadar faedah global dan hasil pencarian yang berikutnya, hasil bon domestik juga me­ningkat merentas seluruh spektrum matang dan kumpulan penarafan pada bulan Jun.

“Permintaan yang lebih kukuh dalam pasaran sekunder dicerminkan oleh pasaran utama, seperti yang digariskan oleh nisbah bid-to-cover (BTC) yang teguh pada lelongan bon kerajaan bulan lepas. Kedua-dua terbitan yang dibuka untuk tender telah mencapai nisbah BTC melebihi dua kali.

“Permintaan untuk penerbitan GII 20 tahun yang lebih lama mencapai nisbah BTC yang luar biasa sebanyak 4.28 kali manakala MGS lima tahun mencatatkan 2.48 kali,” kata­nya dalam kenyataan di sini hari ini.

Tambah Fong, hasil dijangka terus menghadapi tekanan menurun pada bulan Julai, setelah para pelabur menerima satu lagi tanda jelas bagi pemotongan kadar faedah rizab persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) berikutan kenya­taan pengerusinya kepada Kongres pada 10 Julai, dan satu lagi ucapan pada satu acara di Paris untuk memperingati Bretton Woods pada minggu berikutnya.

Pengerusi Powell dalam ucapannya mengesahkan kebimbangan Fed tentang prospek ekonomi dan bersedia mengambil langkah yang sesuai untuk mengekalkan momentum pemulihan.

Isyarat berturut-turut ini mendorong pasaran untuk memulakan harga dalam potongan 50 mata asas yang berpotensi, berbanding pengurangan 25 mata asas yang ditunjukkan oleh pasaran niaga hadapan sebelum ucapan Powell.

“Terdapat banyak pertimbangan untuk pelabur portfolio pada ketika ini sama ada untuk mencapai hasil atau mencari keselamatan dalam aset yang lebih konservatif.

“Faktor tertentu mungkin menguasai pada masa yang berlainan, bergantung kepada perkembangan pasaran semasa, aliran modal yang tidak menentu dijangka kekal sebagai trend utama tahun ini,” kata Fong.