Bagaimanapun, untuk ming­gu ini, kami akan meninjau syarikat e-dagang utama dan apa yang dipelajari dari negara jiran kami, Singapura.

Prestasi Lazada

Menurut App Annie Intelligence, Lazada adalah aplikasi mudah alih paling aktif digunakan di Singapura pada suku ke­dua 2019. Sehingga kini, syarikat e-dagang yang disokong Alibaba juga merupakan aplikasi paling aktif digunakan pada separuh pertama 2019 ketika Lazada menduduki tempat pertama bagi pengguna aktif bulanan pada suku sebelumnya.

Dari sudut pandangan serantau, aplikasi mudah alih Lazada adalah paling aktif dan kedua paling tinggi serta aplikasi membeli-belah e-dagang kedua yang paling banyak dimuat turun pada suku kedua 2019.

Laman web Lazada juga adalah kedua paling tinggi dilawati yang mengumpulkan purata 174 juta pengunjung (desktop dan web bergerak) dalam tempoh sama. Ini juga penting kerana ibu pejabat Lazada terletak di Singapura, menunjukkan pene­raju yang baik dalam pasaran e-dagang tempatan.

Prestasi Shopee

Platform e-dagang yang disokong oleh rantau Asia Tenggara mungkin adalah yang pa­ling berjaya dalam memperoleh pengguna baharu. Shopee adalah aplikasi membeli-belah mudah alih yang paling ba­nyak dimuat turun di Singapura pada suku kedua 2019. Syarikat e-dagang juga melihat penambahbaikan di laman webnya mencatat peningkatan dalam trafik sebanyak 11 peratus berban­ding dengan suku sebelumnya, menjangkau lebih daripada 2.8 juta pengunjung purata pada suku kedua 2019 di Singapura sahaja.

Di Asia Tenggara, syarikat e-dagang yang berpangkalan di Singapura menduduki tempat pertama sebagai aplikasi e-dagang mudah alih yang paling aktif digunakan dan mendapat jumlah undian tertinggi. Dari segi jumlah lawatan, Shopee merupakan platform e-dagang yang paling banyak dikunjungi, mencatatkan purata 200 juta pelawat di laman webnya.

E-dagang te­lah berkembang dengan pesat bukan sahaja di Singapura tetapi juga di Asia Tenggara. Ini terbukti kerana kami baru-baru ini menyaksikan pelaburan pemasaran yang besar melalui iklan membabitkan Cristiano Ronaldo dengan acara jualan 9.9 baru-baru ini.

Qoo10 dapatkan sokongan pasaran tempatan Singapura

Syarikat e-dagang yang berfokuskan Singapura tetap menjadi pesaing kuat sebagai antara tiga aplikasi paling aktif yang digunakan. Syarikat itu merekodkan pengguna aktif bulanan kedua tertinggi, walaupun hanya menduduki tempat ketiga aplikasi paling banyak dimuat turun, gabungan iOS dan Google Play.

Qoo10 dilakukan secara konsisten terhadap unicorns sejak suku pertama 2019 dan kekal sebagai kedua paling aktif menggunakan aplikasi di Singa­pura untuk separuh pertama tahun ini. Syarikat e-dagang itu memperoleh lebih daripada purata 7.1 juta pengunjung.

Mengulas mengenai strategi penempatan Qoo10, Profesor Bersekutu National School of Business School Singapura, Sarah Cheah berkata, Qoo10 bermula sebagai pemain tempatan dan mereka mempunyai kele­bihan tertentu kebiasaannya dengan pengguna serta pilihan tempatan.

Apa maknanya kepada peniaga digital di Malaysia?

Prestasi yang baik oleh pemain tempatan di Singapura menunjukkan terdapat potensi bagi syarikat-syarikat e-dagang tempatan untuk berjaya. Strategi penempatan adalah penting untuk menyesuaikan prestasi pemain antarabangsa.

Ini juga jelas di negara-negara lain seperti Vietnam dan Indonesia yang mana pemain antarabangsa memiliki bahagian pasaran yang besar kerana strategi penempatan mereka.

Artikel oleh iPrice Group http://iprice.sg