Dalam e-berita pada Ogos 2019, MIDA berkata hari ini, hampir mustahil untuk mendapatkan peranti yang tidak bergantung dengan semikonduktor.

Sebagai contoh, katanya, kenderaan autonomi, satu daripada aplikasi IoT akan datang, menyaksikan peningkatan sebanyak 58 peratus dalam pendapatan semikonduktor dari 2016 hingga 2017.

“Memandangkan IoT terus menjadi kenyataan, aplikasi yang lain seperti pengkomputeran awan dan kecerdasan buatan (AI) juga akan menyaksikan peningkatan dalam perbelanjaan perkakasan, sekaligus membawa kepada permintaan tambahan untuk semikonduktor,” katanya.

Memetik statistik firma penyelidikan pasaran Gartner, MIDA berkata dianggarkan terdapat kira-kira 20.4 bilion peranti pintar pada 2020, manakala peralatan perkakasan seperti peranti pintar dijangka menyumbang 35 peratus bagi keseluruhan pasaran IoT pada 2020.

Sementara itu, MIDA berkata, permintaan yang semakin meningkat untuk aplikasi berasaskan AI daripada pelbagai industri akan mewujudkan peluang pertumbuhan baharu bagi pembuatan semikonduktor.

“Industri itu termasuk peranti perubatan dan teknologi pengimejan, sains hayat dan bioteknologi, teknologi bersih dan hijau, serta teknologi maklumat dan komunikasi,” katanya.

Ia berkata pasaran automotif yang berkembang pesat juga akan menyediakan peluang yang cukup untuk semikonduktor automotif meningkatkan hubungan, prestasi bateri dalam kenderaan elektrik, deria yang dipertingkatkan dan lain-lain teknologi.

“Begitu juga, pengenalan teknologi 5G, yang menjanjikan untuk menyediakan kelajuan tranmisi data melalui rangkaian jalur lebar tanpa wayar sehingga 20Gbps, 20 kali lebih pantas daripada rangkaian 4G, juga akan memberi manfaat kepada industri semikonduktor,” katanya.

MIDA berkata, dijangka menjelang 2025, perbelanjaan bagi infrastruktur 5G akan mencecah AS$326 bilion (RM1.36 trilion), dengan hampir 80 peratus dibelanjakan untuk infrastruktur rangkaian, yang amat penting untuk rangkaian 5G beroperasi dengan lancar.

Selain itu, katanya, peralihan kepada yang lebih kecil dan lebih banyak titik semasa dalam pembuatan kad pengenalan (IC) akan memastikan bahawa syarikat pengeluar IC mempunyai kelebihan daya saing dalam penawaran komponen dengan peningkatan tenaga dan prestasi.

Bagaimanapun, katanya langkah itu memberikan cabaran dari segi kos dan sumber yang perlu ditangani oleh industri semikonduktor.

Keseluruhannya, MIDA menyatakan bahawa industri semikonduktor dicabar dengan kebimbangan yang didorong oleh perkembangan inovasi dan teknologi yang bergerak pada kadar drastik.

“Ia penting bagi industri semikonduktor tempatan untuk membangunkan kumpulan bakat mencipta produk dan menangani isu seperti perlindungan harta intelek, perlesenan dan penyelidikan serta perbelanjaan pembangunan.

“Oleh itu, Malaysia tidak boleh lagi mengejar tetapi mesti berusaha gigih untuk membangunkan kepakaran dan pasaran istimewanya,” katanya.

Selain itu, MIDA berkata unjuran pelaburan dalam industri semikonduktor berpotensi menarik berdasarkan kedudukannya yang bernilai.

“Syarikat penyelidikan pasaran Gartner dan Statista menjangkakan pendapatan jualan semikonduktor akan meningkat pada kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 6.17 peratus dan akan mencecah AS$503 bilion (RM2.1 trilion) pada 2020,” tambahnya. - BERNAMA